Rolada ze schabu brzmi jak wyrafinowane, restauracyjne danie. Ta wg naszego przepisu wygląda dodatkowo jak krokiety, ale jest zdecydowanie prostsza do przygotowania. Odpada tutaj smażenie naleśników, a następnie obsmażanie ich po raz drugi, już w panierce. Roladki schabowe smażycie tylko raz. Mają chrupiącą skorupkę, a w środku są soczyste i rozpływają się w ustach. 

Rolada ze schabu - pewniak na świąteczny i niedzielny stół

Rolada schabowa brzmi dla wielu osób jak wykwintne i pracochłonne danie. W tym przypadku czas i sposób jej przygotowania to pestka. Przygotowuje się ją niemal tak samo, jak nadziewane, składane zwykle w kieszonkę kotlety schabowe. Różnica polega na tym, że roladki trzeba ciasno zwinąć. Rolada ze schabu nie wymaga też przygotowywania nadzienia. 3 składniki na farsz po prostu rozkładacie na płatach mięsa, zwijacie, panierujecie i smażycie. Takie roladki sprawdzą się nie tylko na obiad do surówki i ziemniaków. Będą też smaczną przekąską na ciepło do maczania w sosie. Zjecie je wygodnie z ręki. 

Jak zrobić roladki schabowe, które się nie rozpadną? Cenne wskazówki

Nie rozbijajcie kotletów zbyt mocno. Powinny być cienkie, ale nie poszarpane czy przezroczyste. Odpowiednio rozbite, cienkie kotlety będą trzymać formę podczas zwijania i nie rozwiną się podczas smażenia. Wykałaczki będą zbędne.

Roladę schabową smażcie na wolnym ogniu. Wówczas mięso szybko się zetnie i scali. Olej powinien być mocno rozgrzany, ale nie dymiący. W przeciwnym razie szybko obsmażycie wierzch mięsa i zamkniecie jego pory, a farsz pozostanie surowy. Można je w ten sposób łatwo przypalić. Zbyt niska temperatura również jest nieodpowiednia, bo wtedy mięso zamiast się smażyć, zacznie się dusić, a panierka rozmięknie. 

Dobrym pomysłem na panierkę zamiast klasycznej bułki tartej będzie tutaj panko. Panko to grubo mielona bułka tarta z jasnego, pszennego pieczywa. Uzyskacie dzięki niej mocniej chrupiącą, zwartą skórkę - taką, jak w krokietach. Z panko korzystają bardzo często azjatyccy mistrzowie kuchni, którzy specjalizują się w panierowaniu mięsa, owoców morza, ryb i warzyw. 

Rolada schabowa w panierce - przepis

Składniki na roladę:

  • 1 kg schabu 
  • 100 g kremowego serka śmietankowego
  • 100 g startego sera cheddar
  • 100 g ogórków kiszonych
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na panierkę:

  • 150 g mąki
  • 200 g panko
  • 3 jajka
  • sól i pieprz

Dodatkowo: olej do smażenia.

Przygotowanie:

Myjemy i bardzo dokładnie osuszamy schab za pomocą ręczników papierowych. Kroimy go na 10 kotletów podobnej grubości. Przekładamy płaty na blat wyłożony folią spożywczą, przykrywamy 2 kawałkiem folii i rozbijamy tłuczkiem na cienkie, ale nieprzezroczyste kotlety. 

Ścieramy ogórki kiszone na dużych oczkach tarki. 

Każdy kotlet smarujemy cienką warstwą serka śmietankowego. Następnie rozkładamy na niej równą warstwę sera cheddar i przykrywamy porcją startych ogórków. Rolujemy ciasno wzdłuż dłuższego brzegu, lekko dociskając roladkę. Postępujemy tak samo z resztą mięsa. Każdą roladkę przekrajamy na pół w poprzek, na krótsze kawałki. 

Rozgrzewamy olej na patelni. 

Na 3 głębokie talerze wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i bułkę tartą lub panko. Jajka pieprzymy, solimy i rozkłócamy widelcem. Maczamy dokładnie każdą roladkę w jajku, następnie obtaczamy w mące i bułce tartej. 

Smażymy roladki przez 10 minut na średnim ogniu, w połowie czasu odwracając je na 2. stronę. Gdy złapią rumieniec z każdej strony, będą gotowe. 

Roladę schabową podawajcie np. z błyskawiczną surówką z kapusty pekińskiej. Po dokładny przepis kliknijcie w grafikę poniżej.