Zamiast po raz kolejny robić z mięsa mielonego kotlety, klopsiki, pulpety lub gotować sos do spaghetti albo lasagne, przygotujcie coś prostszego. Wystarczy tylko pokroić kilka tanich składników i zapiec ja razem z mięsem, a powstanie sycące, rozgrzewające i przepyszne danie na kilka dni. Wypróbujcie ten przepis na mięso mielone, a skorzystacie z niego za każdym razem, gdy nie będziecie mieli pomysłu na obiad. 

Co zrobić z mięsa mielonego, zamiast kotletów?

Kupując mięso mielone, zwykle lepimy kotlety, ale wymaga to najpierw wyrabiania mięsnej masy, potem formowania każdego kotlecika po kolei, a na koniec smażenia i przewracania ich z jednej strony na drugą. Okazuje się jednak, że wcale nie musicie nawet wyciągać patelni i włączać palników, bo cały obiad możecie zrobić w piekarniku i to w 1 naczyniu. Pomoże wam w tym warstwowa zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty. Ten prosty obiad robi się niemal sam, a wy musicie tylko pokroić składniki i wrzucić wszystko do blachy lub żaroodpornej formy.

Połączenie mięsa i kapusty samo w sobie jest strzałem w dziesiątkę, ale gdy dorzucicie do tego jeszcze pieczarki z cebulką i tarty żółty ser, otrzymacie przepyszne połączenie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad dla domowników, jak i na gorące danie na poczęstunek dla gości. 

Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • pół główki kapusty,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 200 g tartego sera żółtego,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i drobno siekamy, a pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na odrobinie oleju. W tym czasie kroimy kapustę w paski i rozkładamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Na tym układamy podsmażoną cebulę z pieczarkami i zalewamy wszystko śmietanką kremówką. Kolejna warstwa to przyprawione mięso mielone, a na sam wierzch sypiemy tarty żółty ser. Tak przygotowana zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty ląduje w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 1 godzinę. 

 

Źródło: bezpomyslu.pl