Rolada z miesa mielonego

Smaczne mięso na kanapki lub do obiadu.Pyszna na zimno i na ciepło.

dania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 160 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego( dowolne mięso drobiowe łączone z mięsem wieprzowym)
  • 1 bułka ( namoczona w wodzie lub mleku)
  • jajo
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 250 g sera żółtego pokrojonego w plastry
  • 250 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w kostkę
  • 150 g papryki marynowanej pokrojonej w paski
  • 200 g boczku pokrojonego w plasterki do wyłożenia blaszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebule zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać pieczarki, smażyć do czasu, aż pieczarki nie będą surowe, wystudzić.
  • Mięso przełożyć do miski, dodać, bułkę, jajo, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
  • Następnie mięso rozwałkowujemy miedzy dwoma kawałkami foli tworząc prostokąt. folię z wierzchu zdejmujemy i układamy pieczarki i plasterki sera żółtego a na boku paprykę. Wykorzystując spodnią folię zwijamy mięso w roladę.
  • Foremkę( ja użyłam tradycyjnej keksówki), wysmarować tłuszczem ułożyć plasterki boczku. Do foremki wkładamy masę mięsną , łączeniem do spodu. pieczemy ok. 60 minut w 200*C ( ja pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem, czy wypływa ze środka pieczeni „surowy sok”).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy