Smaczne mięso na kanapki lub do obiadu.Pyszna na zimno i na ciepło.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego( dowolne mięso drobiowe łączone z mięsem wieprzowym)
1 bułka ( namoczona w wodzie lub mleku)
jajo
cebula pokrojona w kostkę
250 g sera żółtego pokrojonego w plastry
250 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w kostkę
150 g papryki marynowanej pokrojonej w paski
200 g boczku pokrojonego w plasterki do wyłożenia blaszki
Rolada z miesa mielonego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebule zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać pieczarki, smażyć do czasu, aż pieczarki nie będą surowe, wystudzić.
Mięso przełożyć do miski, dodać, bułkę, jajo, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
Następnie mięso rozwałkowujemy miedzy dwoma kawałkami foli tworząc prostokąt. folię z wierzchu zdejmujemy i układamy pieczarki i plasterki sera żółtego a na boku paprykę. Wykorzystując spodnią folię zwijamy mięso w roladę.
Foremkę( ja użyłam tradycyjnej keksówki), wysmarować tłuszczem ułożyć plasterki boczku. Do foremki wkładamy masę mięsną , łączeniem do spodu. pieczemy ok. 60 minut w 200*C ( ja pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem, czy wypływa ze środka pieczeni „surowy sok”).