Nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego, a zwykłe kotlety czy spaghetti już się wam przejadły? Weźcie kilka bułek i 3 składniki z lodówki, a w 30 minut przygotujecie obłędne danie, które nie tylko doskonale smakuje i syci na długo, ale dodatkowo przepięknie wygląda na stole i zachwyca każdego gościa.

Co zrobić z mięsa mielonego zamiast kotletów?

Tradycyjny przepis na kotlety mielone nie jest skomplikowany, jednak wymaga poświęcenia sporo czasu na smażenie i przewracanie mięsa na patelni. Jeśli więc chcecie przygotować smaczny i sycący obiad, ale nie macie ochoty stać przy kuchence, wybierzcie kotlety mielone zapiekane na bułce i zalane prostym sosem. Ten przepis jest znacznie szybszy w przygotowaniu niż klasyczne kotlety mielone, bo musimy tylko wyrobić mięsną masę, ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym na połówkach zwykłych bułek i zalać wszystko jajecznym sosem. Na koniec całość posypujemy sporą ilością tartego sera, a reszta robi się już sama w piekarniku.

Co więcej, kotlety mielone zapiekane na bułkach nie wymagają już żadnych dodatków, takich jak ziemniaki, ryż czy kasza, bo zapieczone w sosie bułki stworzą sycący "spód" dla pysznego mięsnego nadzienia. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie.

Prosty przepis na zapiekane kotlety mielone

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 3-4 bułki,
  • 4 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej,
  • ulubione zioła,
  • duża garść tartej mozzarelli.

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy 4 jajka z mlekiem, solą i pieprzem. W drugim naczyniu mięso mielone łączymy z drobno posiekaną cebulką i wszystkimi przyprawami, a następnie dokładnie wyrabiamy dłońmi.

Bułki przekrajamy na pół i układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Z mięsnej masy lepimy niewielkie kotlety i układamy je na wierzchu każdej bułki, a następnie zalewamy całość sosem i posypujemy po wierzchu tartym serem.

Tak przygotowane zapiekane kotlety wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.