Na świątecznych stołach często pojawiają się serniki i mazurki, ale to babka jest prawdziwą królową Wielkanocy. Choć w książkach kucharskich i sieci co roku mnożą się kolejne przepisy na różnorodne baby, to zwykle trzymamy się klasyki i wybieramy tę drożdżową, piaskową lub cytrynową. Każda z nich wymaga nieco pracy, a ta z ciasta drożdżowego dodatkowo potrzebuje sporo czasu na wyrastanie, dlatego mamy dla was coś prostszego i jeszcze smaczniejszego.

Co zrobić zamiast tradycyjnej babki drożdżowej?

Aby uzyskać podobny efekt babki, ale przy tym się nie narobić, wystarczy wybrać prosty przepis na ciasto z ricotty. Tę recepturę zrobicie w jednej misce i to bez miksowania, ucierania czy ubijania piany z białek, więc wszystko zajmie dosłownie kilka minut. Wystarczy tylko wymieszać delikatny włoski serek z 4 dodatkami, a powstanie obłędnie pyszny i rozpływający się w ustach wypiek.

Mimo banalnie prostego przygotowania, jego smak i konsystencja przebija nawet najlepszą tradycyjną babę, bo takie ciasto jest znacznie wilgotniejsze i kremowe jak sernik. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie zrobić je w te święta.

Prosty przepis na ciasto z serka ricotta

Składniki:

  • 500 g serka ricotta,
  • 2 jajka,
  • 45 g cukru,
  • 45 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 1 saszetka waniliny,
  • opcjonalnie: sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

Wszystkie produkty wrzucamy do jednej miski i dokładnie łączymy trzepaczką. Następnie gotowe ciasto z ricotty przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w 170 stopniach przez około 45 minut.

Ten prosty przepis pochodzi z Instagrmowego profilu @silvy_homesweethome. Zobaczcie krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku.

Źródło: Instagram.com/silvy_homesweethome/