Wyciągnęliście z piekarnika pięknie wyrośniętą babkę bez zakalca? Wbrew pozorom to nie oznacza jeszcze pełnego sukcesu. Pozostaje bowiem jeszcze dylemat, jak wyciągnąć babkę z blaszki, aby nie naruszyć delikatnego ciasta. Nigdy nie róbcie tego na siłę, bo zawsze źle się to skończy. Lepiej zastosujcie prosty babciny trik, który zawsze ratuje perfekcyjny kształt babki.

Jak wyciągnąć babkę z formy?

Cieszyliście się, że babka pięknie wyrosła i idealnie się wypiekła, ale radość nie trwała długo, bo okazało się, że nie da się wyjąć jej z blachy? Niestety, to właśnie na tym ostatnim kroku często dzieją się wpadki, przez które nasz pieczołowicie szykowany deser traci cały swój wygląd. Jest jednak pewien sprytny sposób, aby uniknąć takiej kulinarnej katastrofy. Wystarczy zanurzyć dno formy w lodowatej wodzie na 10 minut, a po tym czasie delikatnie przewrócić ją do góry dnem. Dzięki tej prostej metodzie babka bez trudu odejdzie od blaszki, zachowując idealny kształt. 

Kiedy wyciągnąć babkę z piekarnika?

Kiedy wiemy już jak wyciągnąć ciasto z blachy, weźmy pod lupę inny częsty dylemat. Wiele osób zastanawia się też, czy babkę wyjmujemy zaraz po upieczeniu, czy lepiej odczekać, aż przestygnie. Otóż tego typu ciasto można bez obaw wyciągnąć od razu po wyłączeniu piekarnika, gdyż nie opadnie. Warto jednak odczekać, zanim zaczniemy zdejmować foremkę, gdyż taki gorący wypiek nie trzyma jeszcze w pełni stabilnie swojego kształtu, przez co zdecydowanie łatwiej osiada. Co więcej, przy takiej czynności możemy też bardzo łatwo poparzyć dłonie rozgrzaną foremką.