Od zawsze w naszym domu mama robiła sernik z brzoskwiniami, zdarzał się też sernik krakowski. W tym roku tez pewnie ich nie zabraknie, jednak ja postanowiłam upiec coś od siebie. Ponieważ niedawno robiłam krem z dyni i została mi prawie cała puszka pulpy z mango, postanowiłam, ze wykorzystam ja do masy sernikowej. Trochę się obawiałam, że będzie zbyt płynna i sernik tez popłynie, jednak okazało się, że ciasto wyszło genialne. Zwarte, ale nie ubite, aksamitne i delikatne. Smak mango tylko delikatnie przebija przez dominujący ser, a całość je się z największa przyjemnością. I co jeszcze ważne, sernik nie popękał i nie opadł. Wyszedł równiutki jak stół.

Aksamitny sernik z mango

Jeśli chcecie spróbować, jak smakuje sernik z mango, koniecznie wypróbujcie mój przepis. Jest bardzo prosty i praktycznie w 10 minut przygotowałam wszystko do wstawienia do piekarnika.

Przygotujcie:

  • 1 puszka pulpy z mango (400 ml)
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 150 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 duża paczka herbatników maślanych

Składniki na blachę o średnicy 23 cm.

Herbatniki zmielcie w blenderze na drobno, dodajcie roztopione masło i jeszcze chwilę blendujcie, by powstała gęsta masa. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia i dno wyklejcie ciasteczkową masą. Wstawcie do lodówki.

W mikserze ubijcie jajka z cukrem. Gdy powstanie już puszysta masa, dodawajcie stopniowo ser z wiaderka, ciągle ubijając na wysokich obrotach. Dodajcie 2 budynie. Do masy serowej zacznijcie stopniowo dolewać pulpę z mango, nie przestając ubijać.

redakcja

Gotową, puszystą masę wlejcie na spód z herbatników i lekko stuknijcie blachą o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza.

Sernik w stawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczcie około 60 - 70 minut. Po upieczeniu nie otwierajcie piekarnika tylko zostawcie jeszcze na pół godziny do ostygnięcia. Następnie lekko uchylcie drzwiczki i jeszcze chwilę zostawcie ciasto w piekarniku. Po tym czasie wyjmijcie blachę, a gdy sernik już wystygnie, wstawcie go, najlepiej na całą noc do lodówki. Pamiętajcie, by przykryć od góry bawełnianą szmatką, by nie złapał innych zapachów.

redakcja

Z czym podawać sernik z mango?

Sernik po wyjęciu z lodówki ma piękna, szklista powierzchnie na górze, więc sam w sobie wygląda pięknie. Można go jednak ozdobić polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem, albo ozdobić owocami.