Kiedy zbliża się lato, lody, to jeden z tych deserów, po które sięgamy najczęściej. Niestety z roku na rok ceny tego mrożonego smakołyku rosną i coraz częściej obchodzimy się smakiem. Jednak można mieć lody zawsze pod ręką. Wystarczy zrobić własne, najlepsze lody w domu. Do ich przygotowania potrzebujecie kilka podstawowych składników i chwilę cierpliwości. Dodatkowo macie pewność, że nie ma w nich żadnej chemii, sztucznych barwników czy aromatów. Takie lody nie tylko smakują genialnie, ale też koszt ich przygotowania jest znacznie niższy, gdybyście chcieli kupić taka ilość w sklepie.

Kremowe lody mango

Ten [przepis, to jeden z naszych ulubionych. Tylko 3 składniki i chwila miksowania, a efekt końcowy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Aromat świeżego mango i bajecznie kremowa konsystencja sprawia, ze będziecie je robić całe lato. Główny składnik, który nadaje zarówno kolor jak i smak to owoc mango.

Dojrzałe mango charakteryzuje się orzeźwiającym, słodkim smakiem z subtelną nutą owocowej pikanterii. Miękki, soczysty miąższ tego egzotycznego owocu niemal rozpływa się w ustach. Mango zawiera wiele cennych witamin, związków mineralnych i przeciwutleniaczy. Stanowi bogate źródło witamin m.in.: A, C, E, B, K i minerałów (miedzi, żelaza, magnesu i potasu). Zawiera przeciwutleniacze, które zatrzymują procesy starzenia, przez co mango nazywane jest owocem młodości. Owoc jest także źródłem karotenów, błonnika i mikroelementów. Zwiększa przyswajalność żelaza, dzięki czemu szczególnie polecane jest osobom, które walczą z anemią i anoreksją. Dlatego warto ten egzotyczny owoc jak najczęściej włączać do codziennego jadłospisu.

Dzięki mleku skondensowanemu nie dodajecie już do lodów cukru a konsystencja jest jedwabiście gładka.

Do przygotowania domowych lodów będziecie potrzebować:

  • 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę mango
  • 1 puszka (395 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • 600 ml gęstej słodkiej śmietany

Mango włóżcie do wysokiego naczynia, albo do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę. W drugim naczyniu wlejcie śmietanę i mleko skondensowane, dodajcie pulpę z mango i zacznijcie ubijać mikserem do czasu, aż całość stanie się gęstym i puszystym kremem. Powstały krem przełóżcie do pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności. Wyrównajcie górną warstwę szpatułką, przykryjcie folia albo przykrywką i wstawcie do zamrażalnika na całą noc. Na drugi dzień wyjmiecie z lodówki doskonałe w smaku i konsystencji lody mango.