Te krokiety z mięsem nie będą standardowe, ale to naleśniki są gwiazda tego przepisu. Nie uwierzycie, co Tomek Strzelczyk dodaje do ciasta. Dzięki temu są cudownie aromatyczne. Idealne do krokietów.

Krokiety to danie, które gości w naszych domach nie tylko od święta, ale robimy je przez cały rok. Najpopularniejsze są te z mięsem, ale można je też zrobić z innym nadzieniem. Podawaliśmy wam już przepisy na krokiety z kurkami , krokiety z soczewicą, albo krokiety z kapustą i grzybami.

Tomek Strzelczyk przygotowuje klasyczne krokiety z mięsem, ale nie byłby sobą, gdyby nie zrobił coś niestandardowego. W tym przepisie nacisk kładzie na naleśniki do krokietów, a nie na sam farsz. Ale zacznijmy od farszu.

Aromatyczne krokiety mięsem Tomka Strzelczyka

Przygotujcie:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 1/2 indyczych żołądków
  • 2 cebule
  • bułka tarta
  • 4 jajka
  • 1 niewielki ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mąki 200 g
  • mleko  300 ml
  • 2 jajka
  • masło klarowane/olej
  • sól, pieprz do smaku

Mięso z rosołu wyjmujemy, obieramy z kości i skóry i przepuszczamy przez maszynkę. Do farszu można dołożyć do smaku marchewkę i seler.
Na rozgrzana patelnię dodajemy masło klarowane i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę do rumianego koloru. Podsmażoną cebulę dodajemy do farszu i dodajemy niewielką chochelkę rosołu. Przyprawiamy szczyptą soli i szczypta świeżo roztartego czarnego pieprzu. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Gdy farsz będzie gotowy zabieramy się za naleśniki. I tu się będzie działo.

Naleśniki do krokietów

Do wysokiego naczynia wkrajacie 1 surowego ziemniaka pokrojonego w kostkę. Do tego 1 duży ząbek czosnku. Dolewacie połowę przygotowanego mleka i dokładnie wszystko blendujecie na gładka, jednolitą masę. Teraz wbijacie 2 jajka i ponownie blendujecie całość, żeby porządnie napowietrzyć ciasto na naleśniki. Gotowy płyn przelejcie do miski, dodajcie porządną szczyptę soli, resztę mleka, mąkę i 2 łyżki oleju, lub roztopionego masła klarowanego. Całość dokładnie wymieszajcie trzepaczką. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajcie mąki, gdy zbyt gęste, dolejcie mleka. Gotowe ciasto odstawcie na przynajmniej 15 minut, by nabrało ostatecznej gęstości.
Po kwadransie zaczynamy smażyć naleśniki na patelni wysmarowanej tłuszczem. Pamiętajcie, by naleśniki po usmażeniu kłaść jeden na drugi, wtedy się ładnie uparują i będą mięciutkie i elastyczne, dzięki czemu nie będą się kruszyły i łamały w czasie zwijania krokietów.
Teraz pozostaje już tylko nałożenie na naleśniki farszu, zwinięcie w zgrabne krokiety, obtoczeniu w jajku i bułce tartej i usmażeniu na patelni. Tomek Strzelczyk zawsze przy obtaczaniu jajkiem krokietów troszkę jajka dodaje pod końcówkę naleśnika, by ładnie się wszystko sklepiło. Smażenie zaczyna zawsze łączeniem do dołu. Podajemy zrumienione z obu stron. Z tego przepisu wychodzi 12 sztuk krokietów.

Źródło: www.youtube.com/@ODDASZFARTUCHA