Jak zrobić szybkie krokiety? Wystarczy zamienić klasyczne naleśniki na coś innego, a całe przygotowania skrócą się o połowę. Taka "baza" do faszerowanych ruloników jest równie smaczna i sycąca, a gotowe krokiety wychodzą rumiane i maksymalnie chrupiące. Zobaczcie, jak zrobić krokiety bez naleśników i 2x szybciej. 

Co zamiast naleśników do krokietów?

Każdy klasyczny przepis na krokiety zaczyna się od usmażeniu naleśników, będących bazą do całego dania. Okazuje się jednak, że i bez nich można przygotować pyszne, chrupiące i złociste krokiety w panierce. Wystarczy rozwałkować kromki chleba tostowego, zawinąć w nie farsz i panierować ruloniki jak zwykle w jajku i bułce. Ważne jednak, aby wcześniej odkroić wszystkie skórki z kromek, bo po pierwsze, łatwiej się je wtedy zawija, a po drugie - takie krokiety ładniej prezentują się na talerzu. Wykrojone i rozwałkowane chlebki możemy wypełniać dowolnymi dodatkami, gdyż pasuje tu każdy farsz, zarówno z pieczarek, kapusty, mięsa, czy grzybów.

Prosty przepis na krokiety z chleba tostowego

Składniki:

  • 10 kromek chleba tostowego,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 100 g tartego sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, a cebulę obieramy. Wszystko drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju. Na koniec doprawiamy całość solą i pieprzem i odstawiamy do wystudzenia. 

Z kromek chleba odkrajamy wszystkie skórki, a następnie wałkujemy je na płasko. Na każdy płat nakładamy nieco farszu pieczarkowego, posypujemy serem tartym i ciasto zawijamy w rulony. 

Tak przygotowane krokiety z chleba maczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą złociste z każdej strony. 

Jeden z takich przepisów możemy zobaczyć na TikToku @na.malutkim.ekranie. Zobaczcie krótkie wideo, gdzie najlepiej widać cały proces przygotowania tego sprytnego dania.

@na.malutkim.ekranie Krokiety z Chleba Tostowego z pieczarkami i serem ------------ Składniki - 12 kromek chleba tostowego , 150 g żółtego sera , 100 g pieczarek , 3 jajka , 100 g bułki tartej , 100 g mąki pszennej , sól i pieprz olej do smażenia ------------ Chleb tostowy rozwałkowuję . Żółty ser i pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach , mieszam i doprawiam solą i pieprzem . Na chleb tostowy układam porcję pieczarek z serem , zawijam w rulon obtaczam w mące , w jajku i bułce tartej , smażę krokiety na rozgrzanym oleju na złoty kolor . Smacznego . #krokietyzpieczarkami #krokiety #chrupiącekrokiety #chlebtostowy #pieczarki #żółtyser ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

Źródło: Tiktok.com/@na.malutkim.ekranie