Krokiety z soczewicą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: mąkę, jajko, mleko i sól zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut.
Nadzienie: grzyby zalać 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić. Soczewicę opłukać, wrzucić do 1/2 l osolonego wrzątku. Gotować do miękkości około 20 min. Odcedzić.
Cebulę obrać i posiekać. Grzyby odcedzić (2–3 łyżki zalewy zachować) i drobno pokroić. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby, zalewę, doprawić i dusić około 15 minut. Dodać do soczewicy i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać chochlą porcje ciasta i smażyć naleśniki. Na każdy nałożyć porcję farszu, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik w rulonik. Jajko roztrzepać widelcem. Krokiety obtaczać w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Komentarze