Cukier dodajemy niemal do wszystkich słodkich potraw. Jednak od dawna wiadomo, że to nie jest dobre rozwiązanie. Często zastępujemy go innymi produktami. Syrop klonowy, syrop z agawy, czy miód, to jedne z wielu naturalnych zamienników. Dziś jednak mamy coś jeszcze lepszego, syrop z daktyli.

Syrop z daktyli - właściwości

Ten słodki syrop często jest nazywany „miodem” daktylowym. Jest bardzo popularnych w krajach, gdzie daktyle uprawia się na dużą skalę. Powstaje z owoców daktylowców i jest ceniony nie tylko za walory smakowe, ale też cenne właściwości. w krajach arabskich syrop z daktyli traktowany jest jak afrodyzjak.

Syrop daktylowy powstaje z daktyli, owoców cenionych za swoje liczne właściwości zdrowotne. Sam syrop posiada wiele zalet:

  • Zawiera potas, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania serca, budowy białek oraz utrzymywania odpowiedniego ciśnienia i napięcia mięśni,
  • W swoim składzie ma również magnez i wapń, oraz witaminy A, C, B1 i B2 oraz E,
  • Dostarcza sporo przeciwutleniaczy, odpowiedzialnych za dobrą kondycje skóry i całego organizmu,
  • Wspomaga przemianę materii,
  • Zawiera naturalne salicylany, które bronią rośliny przed bakteriami i wirusami. Dla nas mają działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i przeciwbakteryjne,
  • W swoim składzie ma też roślinne związki bioaktywne takie jak luteina, polifenole i salicylany,
  • Dodaje energii na wiele godzin

Domowy syrop z daktyli

Jak zrobić syrop z daktyli? Domowy syrop daktylowy jest banalnie prosty w przygotowaniu a do jego zrobienia potrzebujecie jedynie:

  •    2 szklanki suszonych daktyli
  •    2-3 szklanek wody (wedle uznania, jak gęsty chcecie mieć syrop)

dodatki (wedle upodobań smakowych)

  • sok z cytryny
  • cynamon
  • wanilia
  • kakao

Daktyle zalejcie chłodną wodą i zostawcie na całą noc. Po tym czasie całość, czyli daktyle i wodę z namaczania zmiksujcie na idealnie gładką konsystencję. Teraz możecie dołożyć ulubione dodatki smakowe, i jeszcze chwilę miksować. Jeśli syrop wyszedł zbyt gęsty, dolejcie wody i ponownie zmiksujcie. Gotowy syrop przełóżcie do szklanego słoiczka i zakręćcie. Przechowujcie w lodówce do 7 dni.

Do czego używać syrop z daktyli?

Syrop daktylowy doskonale sprawdzi się jako zamiennik miodu. Mogą go jeść dzieci, oraz osoby uczulone na produkty pszczele.
Można go dodawać do kawy i herbaty, koktajli, owsianki, albo lodów. Będzie też świetnym dodatkiem do pierników, zamiast miodu.
Lekko karmelowy posmak to jego atut. Świetni pasuje do naleśników, racuchów i innych placuszków.
Można też dodawać syrop z daktyli do ciast, dzięki czemu będą miały bardziej wilgotną konsystencję.
Ale syrop pasuje też do wytrawnych potraw. Dodajcie go do marynaty do mięs, do sałatek, albo sosów, np. pomidorowego, albo paprykowego. Genialnie podbije każdy smak.

Kto nie powinien spożywać syropu z daktyli?

Syrop z daktyli powinny unikać osoby ze skłonnościami do alergii.
Nie jest też odpowiedni dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Indeks glikemiczny syropu z daktyli wynosi 54.