Jesienią i zimą w menu wielu kawiarni znajdziemy pyszne i pachnące kawy smakowe. Niestety często ich ceny są bardzo wysokie, dlatego zdecydowanie lepiej zrobić taką we własnej kuchni. Jedyne, czego potrzebujecie, to domowy syrop do kawy z kilku prostych składników. Zobaczcie przepis na ten przysmak, a jedna butelka wystarczy wam na wiele filiżanek małej czarnej.
Jak zrobić domowy syrop do kawy i nie tylko?
Aby przygotować domowe pumpkin spice latte, potrzebujecie tylko gęstej "zaprawy" na bazie puree z dyni i kilku przypraw korzennych. Możecie użyć gotowej przyprawy do piernika lub dosypać po trochę cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i goździków. Do mieszanki dyni i aromatycznych przypraw wystarczy już tylko słodzidło w postaci syropu klonowego lub miodu i gotowe.
W ten prosty sposób powstanie domowy syrop piernikowy, idealny nie tylko do kawy, ale i innych przepisów. Świetnie będzie pasował również do ciast i deserów na zimno, a także owsianki, gofrów, racuchów czy naleśników. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku, a będziecie gotowali to cudo na okrągło.
Prosty przepis domowy na syrop piernikowy
Składniki:
- pół szklanki wody,
- 100 g puree z pieczonej dyni,
- 1 czubata łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru mielonego,
- pół łyżeczki mielonych goździków,
- duża szczypta gałki muszkatołowej,
- 6-7 łyżek syropu klonowego.
Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy puree dyniowe ze wszystkimi przyprawami i podgrzewamy przez kilka minut dla połączenia się wszystkich smaków i aromatów. Następnie dolewamy wodę oraz syrop klonowy, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Gorący syrop do kawy przelewamy do czystej butelki i szczelnie zakręcamy. Tak przygotowany domowy syrop do kawy przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.