Jeśli marzy wam się twarda marmolada do krojenia, którą pamiętacie z czasów dzieciństwa, to bez problemu możecie przygotować ją we własnej kuchni. Najlepiej wybrać do tego sezonową pigwę, a wtedy mieszanka będzie idealnie zwarta bez potrzeby dodatku żadnych zagęszczaczy. Wystarczą tylko owoce i cukier, a cały klucz do sukcesu tkwi w odpowiednim przygotowaniu. Zobaczcie, jak zrobić prawdziwą marmoladę, którą można kroić nożem w plasterki i kłaść prosto na kanapkę.
Marmolada pigwowa - o tym trzeba pamiętać
Zanim zaczniecie przygotowanie pigwowej marmolady, musicie zadbać o odpowiednie do tego naczynie. To bardzo ważne, gdyż marmolada pigwowa będzie potrzebowała długiej obróbki, dlatego trzeba to robić w garnku o grubym dnie, które zapobiegnie przywieraniu. Najlepiej też od razu sięgnąć po drewnianą łyżkę na długim trzonku, bo metal zdecydowanie nie będzie tu dobrym wyborem. Kiedy już macie takie akcesoria, możecie brać się za właściwy przepis, a ten wcale nie jest trudny.
Jak zrobić z pigwy marmoladę?
Przepis na marmoladę z pigwy to receptura bardzo prosta, ale wymagająca dość dużo czasu. Wszystko dlatego, że przepis dzieli się na 2 części, które należy rozłożyć na 2 dni. Otóż najpierw trzeba ugotować oczyszczone z meszku całe owoce pigwy, a dopiero później odkroić z nich ogryzki i przełożyć sam miąższ znów do garnka. Dopiero wtedy zaczynamy właściwe gotowanie, które zajmie około 1,5 godziny. Należy to jednak robić na małej mocy palnika, regularnie mieszając, aby nic nie przywarło do dna. Po takim gotowaniu pigwę odstawiamy na całą noc, a dopiero wtedy bierzemy się za kolejny etap.
Następnego dnia znów zagotowujemy pigwę i dodajemy do niej odrobinę kwasku cytrynowego dla dodatkowego smaku. Róbcie to jednak turami i najpierw sypnijcie odrobinę, a dopiero po zamieszaniu i spróbowaniu zdecydujcie, czy potrzeba więcej tego składnika. Gdy całość już mocno odparuje, zblendujcie pigwę na gładką masę i gotujcie jeszcze przez chwilę, a potem przelejcie do słoików na zimę lub pojemnika, w którym masa zastygnie na bieżąco.
Poniżej znajdziecie prosty przepis na marmoladę z pigwy, która jest tak zwarta i gęsta, że można ją kroić nożem. Trzymajcie się podanych tam proporcji, a efekt z pewnością was zachwyci.
Twarda marmolada z pigwy - przepis
Składniki:
- 3,5 kg pigwy (waga już po pierwszym obgotowaniu i usunięciu ogryzków),
- 2 kg cukru,
- 1 szklanka wody,
- około 1 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
- Pigwę dokładnie wyszorujcie, usuwając z niej charakterystyczne "włoski". Następnie włóżcie całe owoce do dużego garnka, zalejcie wodą i gotujcie przez około 40 minut.
- Ugotowaną pigwę odcedźcie i odstawcie do wystudzenia, a potem obkrójcie każdy owoc z ogryzka, zostawiając sam miąższ w skórce.
- Tak przygotowany miąższ pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie znów do garnka(najlepiej takiego o grubym dnie). Wszystko zasypcie cukrem, dolejcie szklankę wody i zacznijcie gotować całość na małej mocy palnika przez około 1-1,5 godziny.
- Podczas gotowania, regularnie mieszajcie zawartość garnka, aby nic się nie przypaliło. Gdy cała woda już odparuje i pigwa mocno zgęstnieje, wyłączcie palnik i odstawcie mieszankę na całą noc.
- Następnego dnia znów podgrzejcie pigwę, dodajcie kwasek cytrynowy do smaku (najpierw wsypcie pół łyżeczki i ewentualnie dodajcie resztę), a potem zblendujcie całość na gładki mus.
- Taką aksamitną papkę gotujcie dalej na małej mocy palnika, aby jeszcze mocniej zgęstniała, a potem przelejcie do małych słoiczków (jeśli chcecie mieć wersję na zimę) oraz do jednego pojemnika plastikowego, wysmarowanego olejem (aby mieć jedną porcję do zjedzenia na bieżąco kolejnego dnia).

















