Awokado to prawdziwa skarbnica cennych wartości odżywczych, ale nie każdy wie, jak je podać, aby oprócz wyjątkowych właściwości, dawało też mnóstwo przyjemności kubkom smakowym. Jeśli więc do tej pory jedliście je tylko na kanapkach, koniecznie spróbujcie tej prostej surówki, a pokochacie awokado jeszcze bardziej. Wystarczy kilka prostych dodatków i puszka treściwej "wkładki". Zobaczcie, jakie to proste i szybkie.

Surówka z awokado - sycąca i wartościowa, dzięki 1 dodatkowi

Zamiast znów przerabiać awokado na guacamole, wypróbujcie szybką i pełną witamin surówkę. Aby jednak była smaczniejsza i bardziej odżywcza, oprócz samych warzyw, warto połączyć awokado z ciecierzycą z puszki, która doda sporo białka i błonnika, więc danie stanie się znacznie bardziej sycące, a przy tym wciąż lekkie dla brzucha. Co więcej, te cenne kuleczki z puszki zawierają też cenne antyoksydanty oraz potas, żelazo, magnez i miedź, a także sporo witamin. Oczywiście możecie użyć też ugotowanej ciecierzycy, jednak ta konserwowa pozwala przygotować całość znacznie szybciej i łatwiej, a wciąż posiada mnóstwo właściwości odżwyczych.

Gdy dodamy do tego świeże, kolorowe warzywa, w postaci ogórka, czerwonej cebulki i pomidorów, otrzymamy więc przepyszną i odżywczą mieszankę. Do tego wystarczy już tylko najprostszy dressing, czyli mieszanka oliwy, soku z cytryny i odrobiny soli, a efekt zachwyci każdego.

Surówka z awokado i ciecierzycy - przepis

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 niewielka czerwona cebulka,
  • 1 długi ogórek,
  • 2 pomidory,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • po 2 łyżki oliwy z oliwek i soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

Awokado wydrążamy ze skórki i pozbawiamy pestki, a pomidory i ogórka dokładnie myjemy. Wszystkie te składniki kroimy w podobnej wielkości kostkę, natomiast cebulkę obieramy i drobno siekamy. Całość przekładamy do dużej miski i dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki. Na koniec siekamy szczypiorek i doprawiamy całość oliwę, sokiem z cytryny oraz odrobiną soli. Tak przygotowana surówka z awokado świetnie smakuje solo, ale można ją też podać z chrupiącą grzanką lub kromką żytniego chleba.