Na naszych wielkanocnych stołach często pojawia się sos tatarski, który idealnie pasuje nie tylko do jajek, ale i mięsnych pieczeni. Taki aromatyczny i pełen smaku dodatek świetnie podkręci też delikatny schab gotowany czy klops. Aby jednak zachwycał bogatym smakiem i idealną konsystencją, warto dorzucić do niego 1 ekstra składnik. Zobaczcie, jak robi to siostra Anastazja.

Jak zrobić sos tatarski, aby był jeszcze lepszy?

Tradycyjny przepis na sos tatarski robi się łatwo, szybko i zaledwie z kilku produktów. Zwykle składa się on z majonezu, musztardy i drobno pokrojonych aromatycznych dodatków, takich jak grzybki, ogórki i zioła,. Jednak siostra Anastazja dodaje do niego jeszcze groszek konserwowy. Dzięki temu składnikowi z puszki, kremowa mieszanka staje się nie tylko smaczniejsza, ale i bardziej treściwa, a do tego ma więcej cennego białka. Zobaczcie dokładne proporcje składników i spróbujcie tej wersji, a być może nie wrócicie już do klasycznego przepisu.

Sos tatarski z groszkiem - przepis Siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 słoik majonezu,
  • 3 ogórki kiszone,
  • pół puszki groszku zielonego,
  • 1 słoik pieczarek marynowanych,
  • musztarda do smaku,
  • natka pietruszki (można zastąpić szczypiorkiem),
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Pieczarki i ogórki kiszone wyciągamy ze słoiczków, dokładnie osuszamy, a następnie bardzo drobno siekamy. Groszek konserwowy również odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski razem z pokrojonymi dodatkami. Wszystko łączymy z majonezem i musztardą oraz doprawiamy do smaku solą z pieprzem. 

Z czym podawać sos tatarski?

Tak przygotowany sos genialnie podkręca smak niemal wszystkich dań, ale szczególnie dobrze sprawdza się do gotowanych jajek i wszelkiego rodzaju mięs. Na Wielkanoc warto więc podać go jako dodatek do pasztetu, klopsa, pieczeni oraz białej kiełbasy, zarówno tej parzonej, jak i pieczonej. Nie każdy jednak wie, że sos tatarski z rybą i owocami morza też jest świetnym połączeniem. Spróbujcie więc różnych form podania tego smakołyku i sami zdecydujcie, z czym smakuje wam najlepiej.