Sałatka jarzynowa to jeden z obowiązkowych przepisów na świątecznych stołach, ale nie brakuje też takich, którzy robią ją bez większej okazji. Ten przepis szczególnie dobrze sprawdza się po robieniu rosołu, gdy zostaje nam sporo warzyw, ale ziemniaki i tak gotujemy wtedy osobno. Okazuje się jednak, że i bez nich sałatka jarzynowa może być pyszna i sycąca. Wystarczy wykorzystać zamiast nich pewien popularny zamiennik z kuchennej szafki.

Jak zrobić sałatkę jarzynową inaczej?

Gdy myślicie o przepisie na sałatkę jarzynową, pewnie od razu kojarzy się wam ona z mnóstwem krojenia. Musimy przecież drobno posiekać wszystkie gotowane warzywa, jajka i ogórki kiszone, a to zajmuje sporo czasu. Można jednak chociaż trochę ułatwić sobie pracę, odejmując krojenie kartofli, gdyż okazuje się, że ziemniaki świetnie zastąpi ugotowany ryż. Tak przygotowana sałatka jarzynowa wychodzi równie smaczna i sycąca, a do tego jeszcze piękniej prezentuje się na talerzach. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie sami. Nie pożałujecie.

Przepis na sałatkę jarzynową z ryżem

Składniki:

  • 1 torebka ugotowanego ryżu,
  • 4 duże ogórki kiszone,
  • 5 jajek na twardo,
  • 1 puszka groszku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • 150 g majonezu,
  • 3 łyżki musztardy stołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: szczypiorek.

Przygotowanie:

W jednym garnku gotujemy warzywa (nie obieramy), a w drugim nastawiamy jajka na twardo. W międzyczasie kroimy ogórki kiszone i odcedzamy groszek oraz kukurydzę. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy, a warzywa pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. 

Wszystkie pokrojone produkty mieszamy z ugotowanym ryżem, a następnie dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy wszystko do smaku solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Tak przygotowana sałatka jarzynowa z ryżem smakuje najlepiej po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej godzinę, a najlepiej nawet kilka godzin.