Jak zrobić dobre kotlety mielone, żeby były miękkie i soczyste w środku, a jednocześnie złociste na zewnątrz? Samo mięso i cebulka nie wystarczą. Do podstawowej masy warto dorzucić jeszcze jedno popularne warzywo, a wtedy całość nabierze nie tylko pysznego smaku i doskonałej konsystencji, ale przy okazji danie będzie jeszcze piękniej prezentować się na stole. Zobaczcie, o czym mowa i wypróbujcie ten patent, a tak przygotowane kotlety staną się waszym daniem popisowym.
Jak zrobić smaczne i soczyste kotlety mielone?
Choć podstawowy przepis na kotlety mielone składa się tylko z mięsa, bułki i jajka, to często dorzucamy tam też podsmażoną cebulkę i wszelkiego rodzaju zioła, aby dodatkowo podbić smak i aromat dania. Niestety nawet najlepsze dodatki nie pomogą, gdy kotlety mielone wychodzą suche jak wiór i nie mają w sobie wystarczająco dużo soczystości. Aby zapobiec takiej konsystencji, warto więc dorzucić do masy startą surową marchew, która nawilży mięso i sprawi, że kotlety będą idealnie soczyste po rozkrojeniu. Wszystko to dzięki sokowi zawartemu w karotce, który nie tylko nada odpowiedniej konsystencji, ale podbije też smak potrawy.
Co więcej, kotlety mielone z marchewką będą jeszcze bardziej wartościowe dla organizmu, bo dostarczymy w ten sposób dodatkowej porcji witamin. Kolejnym walorem takiej mieszanki jest też oczywiście to, że marchewkowe kotlety mielone nabierają pięknego koloru i po usmażeniu stają się idealnie złociste. Korzyści jest więc całe mnóstwo, a przygotowanie to bułka z masłem, więc nie pozostaje nic innego, jak tylko zerknąć na dokładny przepis poniżej i brać się za smażenie.
Przepis na kotlety mielone z marchewką
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 marchewka,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek drobno posiekajcie, a następnie podsmażcie na odrobinie oleju, a potem odstawcie do przestudzenia.
- W międzyczasie obierzcie marchew i zetrzyjcie ją na tarce od drobnych oczkach.
- Startą marchew wymieszajcie z mięsem mielonym, jajkiem, przyprawami oraz podsmażoną i wystudzoną cebulką z czosnkiem.
- Wszystkie składniki wyrabiajcie w dłoniach, a następnie z gotowej masy formujcie niewielkie kotlety.
- Tak przygotowane kotlety mielone z marchewką smażcie na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony.
- Na koniec smażenia możecie dolać 2 łyżki wody i poddusić całość pod przykryciem przez jeszcze 3 minuty.
Jakie warzywa można dodać do kotletów mielonych? Inne pomysły
Kotlety mielone z marchewką to tylko jeden z wielu patentów na warzywną wariację. Oprócz tego pomarańczowego dodatku, do masy na kotlety możecie wykorzystać również sezonową cukinię, a efekt będzie równie dobry. Tak przygotowane kotlety mielone z cukinią zachwycą każdego soczystością, a przez to, że kabaczek jest tak delikatny w smaku, niektórzy nawet go nie wyłapią.
Kolejnym smakowitym pomysłem są też kotlety mielone z pieczarkami. Takie połączenie idealnie ze sobą współgra, a podsmażenie pieczarek zajmuje dosłownie chwilę, więc mocno nie wydłuży nam to pracy. Pamiętajcie jednak, aby przed dodaniem pieczarek do masy, porządnie je odcedzić, bo zbyt duża ilość wody nie jest tu wskazana.
Ostatni przepis warto wypróbowania to kotlety mielone z kapustą, które smakują trochę jak gołąbki, ale wymagają znacznie mniej poświęconego czasu. Musicie tylko posiekać i sparzyć kapustę wrzątkiem, a następnie połączyć ją z mięsem mielonym, doprawić jak zwykle i usmażyć. Takie kotleciki najlepiej smakują podane z sosem pomidorowym, ale solo również robią furorę na stole.

















