Często robicie kotlety mielone, ale przez to już lekko wam się nudzą? Następnym razem dodajcie do mięsnej masy coś ekstra, a pokochacie to danie na nowo. Podkręcone kotleciki Tomasza Strzelczyka zachwycają smakiem i aromatem, dzięki wyrazistemu dodatkowi ze słoiczka. Wszyscy doskonale go znacie z wielkanocnych stołów, ale mało kto wykorzystuje go do tego przepisu, a to genialny pomysł. 

Czym podkręcić kotlety mielone, żeby były smaczniejsze?

Tomasz Strzelczyk na jednym ze swoich filmików pokazał przepis na duńskie frikadele, które przypominają do złudzenia nasze kotlety mielone. Te są jednak wyjątkowe, bo podkręcone pewnym nietypowym dodatkiem, czyli chrzanem. Kucharz na pół kilograma mięsa dodaje 2 łyżeczki chrzanu i okazuje się, że ten wielkanocny dodatek do jajek, kiełbasy czy pasztetów genialnie sprawdza się również w tej odsłonie. Jego mocny smak i aromat sprawia, że tradycyjne kotlety mielone stają się o wiele bardziej wyraziste i pachną jak nigdy wcześniej.

Jakby tego było mało, dodatkowo kucharz dorzuca też do mielonego mięsa ostrą musztardę, która jeszcze bardziej podbija smaki i aromaty w daniu. Co ciekawe, w tym przepisie nie pojawia się ani jajko, ani bułka tarta czy kajzerka namoczona w mleku. Duńskie frykadelki mają zamiast tego mąkę ziemniaczaną, która świetnie "zlepia" masę i nadaje jej idealną konsystencję. Zobaczcie pełny przepis i koniecznie spróbujcie zrobić takie podkręcone kotlety mielone.

Kotlety mielone z chrzanem - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 170 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • smalec do smażenia.

Przygotowanie:

Wołowinę mielimy w maszynce na sitku o drobnych oczkach. Następnie dodajemy do niego sól i pieprz, po 2 łyżeczki chrzanu i ostrej musztardy oraz wlewamy śmietankę 30%. Do masy ścieramy też obraną cebulę i sypiemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi do momentu, aż stanie się jednolita. 

Tak doprawione mięso na kotlety mielone przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie zwilżamy dłonie zimną wodą i lepimy z masy kotlety. Tak przygotowane mielone smażymy na rozgrzanym smalcu aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA