Często robicie kotlety mielone, ale jeszcze nie znaleźliście idealnego przepisu, dzięki któremu wychodzą mięciutkie i pulchne? Spróbujcie zrezygnować z bułki tartej i moczonej w mleku kajzerki. Zamiast nich znacznie lepiej sprawdzi się inny tani składnik z kuchennej szafki. Prawdopodobnie wszyscy macie go w swoich kuchniach, ale nawet nie pomyślelibyście, aby sypnąć go do masy na kotlety. 

Jak zrobić kotlety mielone - zacznijcie od wyboru dobrego mięsa

Zanim przejdziemy do dodatków, zacznijmy jednak od dobrej bazy, czyli właściwego mięsa. Wielu z nas zastanawia się, jakie mięso na kotlety mielone wybrać, a to właśnie ta decyzja jest tu połową sukcesu. Zapamiętajcie więc, że choć niektórzy decydują się na drób czy wołowinę, to zdecydowanie najsmaczniejsze kotlety wychodzą z łopatki lub szybki wieprzowej. Takie mięso jest odpowiednio tłuste, a to pomaga uniknąć nadmiernego wysychania kotletów na patelni.

Ważne jest też, żeby te części były odpowiednio zmielone, dlatego zdecydowanie najlepiej kupować je w kawałku i samodzielnie przepuszczać przez maszynkę. Jeśli macie już taką podstawę, reszta przepisu pójdzie już jak po maśle. 

przepis na kotlety mielone

Źródło: Getty/iStock

Co zrobić, żeby kotlety mielone były miękkie?

Aby kotlety mielone nie wychodziły twarde i suche jak wiór, wystarczy tylko 1 zmiana w liście składników. Niemal każdy klasyczny przepis na kotlety mielone obowiązkowo zawiera bułkę tartą lub kajzerkę namoczoną w mleku, ale zdecydowanie lepiej użyć do nich białego ryżu. Tak przygotowane mięso na kotlety nabierze zupełnie innej konsystencji, a dodatkowo stanie się jeszcze bardziej treściwe i sycące. Kotlety mielone z ryżem wyjdą więc znacznie mniej zbite i po usmażeniu zachowają wyjątkową soczystość oraz miękkość. 

Oczywiście popularne białe ziarenka najpierw trzeba ugotować, a dopiero później mieszać z mięsem mielonym. Liczą się tu też odpowiednie proporcje, dlatego zobaczcie dokładny przepis poniżej i odtwórzcie go w swoich kuchniach. 

Miękkie kotlety mielone - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 szklanka suchego ryżu,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania ryżu, ale pamiętajmy, aby go nie rozgotować, tylko zrobić na sypko. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulkę, a następnie podsmażamy ją na odrobinie oleju, aż zmięknie i stanie się złocista. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do mięsa, razem z odcedzonym i przestudzonym ryżem. Wbijamy też do środka jedno jajko i dodajemy sól oraz pieprz. Całość najpierw mieszamy łyżką, a potem dodatkowo dokładnie wyrabiamy w dłoniach. 

Z gotowej masy formujemy niewielkie kotlety mielone i smażymy je na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron. Jeśli jednak lubicie bardziej chrupiące kotlety, możecie przed smażeniem dodatkowo obtoczyć je w bułce tartej.