Przepis na ruskie kotlety mielone może początkowo brzmieć jak pomyłka, ale w rzeczywistości to genialne połączenie dwóch ulubionych dań kuchni polskiej. Spróbujcie tego dania 2w1, a smak i wygląd tego przysmaku was zachwyci. To idealnie pomysł na ciekawy poczęstunek dla gości lub na imprezę rodzinną.
Jak zrobić ruskie kotlety mielone?
Być może słyszeliście już o przepisie na bezmięsne kotlety ruskie, jednak ruskie mielone to coś jeszcze lepszego. Przygotowanie tego przysmaku jest jednak banalnie łatwe, gdyż musimy po prostu owinąć twarogowo-ziemniaczany farsz do pierogów przyprawionym mięsem mielonym, a następnie wszystko opanierować w bułce tartej i usmażyć na złocisty kolor. Taki mix gwarantuje nie tylko doskonały smak, ale i wspaniałą soczystość gotowych kotletów, bo po rozkrojeniu takiej mięsnej kuli aż wylewa się z niej wilgotne nadzienie. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie wypróbujcie ruskie kotlety mielone według przepisu, pochodzącego z YouTube @Nathallae.
Przepis na ruskie kotlety mielone
Składniki:
na kotlety:
- 300 g mięsa wieprzowego,
- 300 g mięsa wołowego,
- 1 czerstwa bułka + szklanka mleka,
- pół podsmażonej na maśle cebuli,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 ząbki czosnku,
- mielona papryka ostra i słodka,
- suszony majeranek lub lubczyk
- sól i pieprz do smaku.
na farsz:
- 200 g twarogu półtłustego,
- 250 g ziemniaków,
- pół podsmażonej na maśle cebuli,
- masło,
- sól i pieprz do smaku.
dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a bułkę moczymy w mleku. W tym czasie jedną cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle, a następnie dzielimy na pół i przekładamy do dwóch misek.
Do jednej z nich dodajemy oba rodzaje mielonego mięsa, odciśniętą bułkę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Całość doprawiamy solą z pieprzem i dokładnie wyrabiamy.
Do podsmażonej cebulki w drugim naczyniu dorzucamy twaróg i ugotowane, tłuczone ziemniaki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku, a następnie formujemy z niej duże kule.
Każdą z takich ruskich kulek owijamy teraz dookoła mięsem mielonym i szczelnie zlepiamy. Następnie każdy kotlet lekko spłaszczamy w dłoniach i panierujemy z każdej strony w bułce tartej. Ruskie kotlety mielone smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.
Źródło: Youtube.com/@Nathallae