Przepis na ruskie kotlety mielone może początkowo brzmieć jak pomyłka, ale w rzeczywistości to genialne połączenie dwóch ulubionych dań kuchni polskiej. Spróbujcie tego dania 2w1, a smak i wygląd tego przysmaku was zachwyci. To idealnie pomysł na ciekawy poczęstunek dla gości lub na imprezę rodzinną.

Jak zrobić ruskie kotlety mielone?

Być może słyszeliście już o przepisie na bezmięsne kotlety ruskie, jednak ruskie mielone to coś jeszcze lepszego. Przygotowanie tego przysmaku jest jednak banalnie łatwe, gdyż musimy po prostu owinąć twarogowo-ziemniaczany farsz do pierogów przyprawionym mięsem mielonym, a następnie wszystko opanierować w bułce tartej i usmażyć na złocisty kolor. Taki mix gwarantuje nie tylko doskonały smak, ale i wspaniałą soczystość gotowych kotletów, bo po rozkrojeniu takiej mięsnej kuli aż wylewa się z niej wilgotne nadzienie. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie wypróbujcie ruskie kotlety mielone według przepisu, pochodzącego z YouTube @Nathallae.

Przepis na ruskie kotlety mielone

Składniki:

na kotlety:

  • 300 g mięsa wieprzowego,
  • 300 g mięsa wołowego,
  • 1 czerstwa bułka + szklanka mleka,
  • pół podsmażonej na maśle cebuli,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mielona papryka ostra i słodka,
  • suszony majeranek lub lubczyk
  • sól i pieprz do smaku.

na farsz:

  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 250 g ziemniaków,
  • pół podsmażonej na maśle cebuli,
  • masło,
  • sól i pieprz do smaku.

dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a bułkę moczymy w mleku. W tym czasie jedną cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle, a następnie dzielimy na pół i przekładamy do dwóch misek.

Do jednej z nich dodajemy oba rodzaje mielonego mięsa, odciśniętą bułkę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Całość doprawiamy solą z pieprzem i dokładnie wyrabiamy.

Do podsmażonej cebulki w drugim naczyniu dorzucamy twaróg i ugotowane, tłuczone ziemniaki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku, a następnie formujemy z niej duże kule. 

Każdą z takich ruskich kulek owijamy teraz dookoła mięsem mielonym i szczelnie zlepiamy. Następnie każdy kotlet lekko spłaszczamy w dłoniach i panierujemy z każdej strony w bułce tartej. Ruskie kotlety mielone smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.

Źródło: Youtube.com/@Nathallae