Weekendowy obiad to najczęściej kotlet schabowy, albo sznycel. Obowiązkowo mięso, do tego młoda kapusta i ziemniaki. Już od rana słychać, że gospodynie szykują kotlety, bo uderzenia młotka roznoszą się po całym osiedlu.
Mało kto wie, że zamiast mięsa można usmażyć w panierce zupełnie coś innego. Kotlet wyjdzie równie smaczny, a zdecydowanie bardziej wartościowy. Dodatkowo pod chrupiącą panierką jest tak mięciutki i delikatny, że nawet nóż nie będzie potrzebny do jego pokrojenia. Ten składnik to bakłażan.
Bakłażan - cenne warzywo
Bakłażan to ciągle zbyt mało doceniane warzywo w naszym kraju. A zdecydowanie warto włączyć go do codziennego menu. Na surowo jest jednak niejadalny, ponieważ zawiera wiele gorzkich substancji. Bogactwo jego smaku rozwija się dopiero podczas smażenia, grillowania lub duszenia.
- to bogate źródło witamin z grupy B, oraz witamin A, C, E, K oraz minerałów – wapń, żelazo, potas, magnez i sód,
- to także źródło kwasu chlorogenowego, znanego z wysokiej aktywności przeciwutleniającej,
- dodatkowo w jego skład wchodzą węglowodany, białka i tłuszcze.
- bakłażan posiada sporo błonnika - pokrywa 75 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Reguluje on pracę układu pokarmowego i chroni przed cukrzycą.
- bakłażan jest tez niskokaloryczny, w 100 g warzywa znajduje się jedynie 25 kcal.
Sznycle z bakłażana
Jeśli więc chcecie ograniczyć jedzenie mięsa, ale nie chcecie rezygnować z panierowanych kotletów, koniecznie zróbcie sznycle z bakłażana.
Bakłażan panierowany ma ciekawy, orzechowy i głęboki smak. Jest jednocześnie na tyle neutralny, że polubi się z większością przypraw, jakie macie w domu. Wspaniale zgra się z tymiankiem i rozmarynem. Możecie dodać je do panierki w poniższym przepisie. Po upieczeniu ma fantastyczną, mięsistą konsystencję schowaną w chrupiącej panierce.
Do przygotowania sznycli z bakłażana potrzebujecie:
- 2 bakłażany
- 1 łyżka oliwy
- pieprz sól
- mąka
- bułka tarta
- 1 jajko
- olej do smażenia
Przed użyciem bakłażany dokładnie umyjcie. Następnie posmarujcie je oliwą i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika obierzcie je ze skórki ale zostawcie ogonek. Teraz przetnijcie połówkę warzywa i delikatnie rozłóżcie je na desce, ale uważajcie, żeby się nie rozpadły. Powinny wyglądać jak mięso na kotlety.
Posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie ulubione zioła i przyprawy, wedle swojego gustu. Włóżcie do lodówki na 30 min.
Przygotujcie roztrzepane jajko, mąkę i bułkę tarta.
Wyjmijcie bakłażana z lodówki i obtoczcie w mące, jajku i bułce jak zwykłe sznycle.
Od razu smażcie na rozgrzanym oleju do czasu, aż panierka ładnie się przyrumieni. Podawajcie zaraz po upieczeniu.
Sznycle możecie na koniec smażenia posypać startym żółtym serem i pieczarkami. Ale same również smakują wyśmienicie i są mniej kaloryczne.
Z czym podawać sznycle z bakłażana?
Gotowe sznycle warto podać w takimi dodatkami jak:
pure z pietruszki
surówka z pora
sos pomidorowy
surówka z kapusty kiszonej