Upał nie odpuszcza i już chyba musimy przyzwyczaić się do tego, że właśnie tak będzie wyglądać każde kolejne lato w Polsce. Trzeba tez zmienić swoje żywieniowe przyzwyczajenia, bo dotychczasowa dieta nie spełnia swojego zadania przy tak wysokich temperaturach. Od samego rana potrzebujemy ochłody, orzeźwienia i energii. Zazwyczaj to kawa budzi nas o poranku, ale każdy kolejny gorący łyk wcale nie orzeźwia, a wręcz przeciwnie.
Idealnym rozwiązaniem, by nie rezygnować z kawy, ale poczuć od samego rana chłód, są kawy mrożone. W ostatnim czasie bardzo popularna było espresso tonic, czyli kawa mrożona z tonikiem. Jednak jej cierpki smak nie każdemu przypasował. Nadal bardzo popularna jest kawa frappuccino, jednak nasze ostatnie odkrycie przebija obie wcześniejsze propozycje. To pomarańczowa kawa.
Pomarańczowa kawa, czyli orange espresso
Do jej przygotowania potrzebujecie jedynie podwójnego espresso, sok pomarańczowy i kostki lodu. Warto wybrać słodkie, soczyste pomarańcze i własnoręcznie wycisnąć z nich sok. To jeszcze wzmocni aromat i smak kawy.
Połączenie kawy i soku pomarańczowego w pierwszym momencie może wydawać się dziwne, jednak razem tworzą idealny duet na poranne, letnie rozbudzenie. Sok pomarańczowy nadaje kawie subtelną słodycz, a dodatkowo wzbogaca ją o witaminę C. Sok pomarańczowy jest tez słodki, więc ta kawa nie wymaga dodatku cukru i nawet jeśli słodzicie zwykłą kawę, tej nie musicie.
Jak zrobić orange espresso?
Samo przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, więc poradzi sobie z nią każdy, a połączenie w całość jest bardzo podobne do tonic espresso. Nie trzeba wydawać na nią fortuny w kawiarni, by każdego ranka cieszyć się jej aromatem. Przygotujcie więc:
- podwójne espresso
- 1 szklanka świeżo wyciskanego soku pomarańczowego
- kostki lodu
Zacznijcie od zaparzenia ulubionej kawy. Ważne, by była mocna i aromatyczna. Pozostawcie do wystudzenia.
Do wysokich szklanek wrzućcie kostki lodu, następnie wlejcie sok pomarańczowy do 1/2 wysokości i na końcu dolewajcie powoli espresso. Róbcie to delikatnie, by nie wymieszać warstw i by w szklance powstała czarno-pomarańczowa kompozycja.
Ilość kawy i soku możecie modyfikować w zależności od upodobań smakowych. Jeśli kawa nadal będzie dla was za gorzka, możecie ją "dosłodzić" miodem, albo wrzucić świeże plasterki pomarańczy do środka.
Inne warianty mrożonej kawy
Jeśli ten przepis wam się podoba, nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować z innymi smakami. Oprócz soki z pomarańczy można połączyć kawę espresso np. z sokiem:
- z arbuza
- maliny
- cytryny
- mirabelek
- aronii
Każdy sok smakuje inaczej i każdy nada kawie innego aromatu. Reszta przygotowania pozostanie bez zmian, a dzięki takim pomysłom codziennie powitacie dzień z innym smakiem kawy.
Jaki gatunek kawy wybrać?
W większości sklepów możemy spotkać 2 podstawowe gatunki kawy, arabikę i robustę. Którą z nich wybrać? Wszystko zależy od waszych preferencji smakowych. Z pewnością arabica jest łagodniejsza i ma nieco słodszy smak, z nutami czekolady lub owoców. Robusta ma mocniejszy, palony smak, ale jest też bardziej gorzka. Należy też zaznaczyć, że ze względu na łatwiejszą uprawę, ziarna robusty są tańsze od arabiki. Czysta Robusta bywa w smaku zbyt mocna i nie każdemu smakuje. Dlatego też często stosuje się ją jako domieszkę do Arabiki. Taka mieszanka to świetne rozwiązanie, ponieważ dzięki dodatkowi Robusty, napój staje się mocniejszy.
Kupując kawę warto też zwrócić uwagę na stopnie palenia – od jasnego do ciemnego. Im kawa ciemniejsza, tym ma głębszy smak i aromat. Najczęściej wybierane są kawy średniopalone.
Przy zakupie kawy warto tez zwrócić uwagę na stopień zmielenia. Od niego zależy smak i intensywność. Zbyt drobno zmielone ziarna będą powodować ciężki i przytłaczający smak kawy. Z kolei zbyt grubo zmielone ziarna nie pozwolą poczuć pełnego smaku kawy. Napój będzie słaby i mało aromatyczny.
Grubość mielenia kawy to także istotny czynnik przy parzeniu, a dokładnie w czym ją parzymy. Przykładowo:
- Jeśli robicie kawę z kawiarki, powinniście stosować ziarna drobno zmielone, ale nieco grubszych niż w przypadku espresso. Zbyt drobno zmielona kawa może zatkać wnętrze kawiarki, ale też wpłynąć na ostateczny smak.
- Jeśli robicie kawę z ekspresu, a ekspres nie posiada wbudowanego młynku, kawa powinna być zmielona bardzo drobno, jednak nie na sam proszek.
- Kawa do ekspresu przelewowego powinna być średnio lub grubo zmielona, swoją wielkością mają przypominać zmieloną sól, inaczej kawa będzie gorzka.
















