Kawa z piankami Marshmallow - przepis
Gorąca kawa z dodatkiem słodkich pianek Marshmallow to nasz ulubiony sposób na to, by umilić sobie coraz chłodniejsze jesienne poranki i popołudnia. Do jej przygotowania potrzebne będzie:
- espresso
- 3/4 szklanki mleka (jeśli nie używasz krowiego, możesz wybrać dowolne mleko roślinne)
- kilka pianek Marshmallow
- ulubione dodatki: sos czekoladowy lub karmelowy, cynamon bądź kakao do posypania.
Zaczynamy od zaparzenia espresso, które przelewamy do wysokiego kubka (jeśli nie masz ekspresu, sprawdź inne domowe sposoby parzenia kawy >>>). Mleko podgrzewamy i spieniamy, a następnie dolewamy do kawy. Dodajemy pianki i posypujemy z wierzchu dowolną posypką lub przyprawą. Możemy też skropić sosem czekoladowym lub karmelowym. Jeśli nie masz pod ręką gotowych pianek Marshmallow, możesz je też zrobić samodzielnie.
Shutterstock
Pianki Marshmallow - domowy przepis
- 1,5 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- opcjonalnie: barwnik spożywczy lub galaretka w dowolnym kolorze
Rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki wody. Do drugiego garnka wsyp cukier, dodaj szklankę wody i gotuj chwilę na małym ogniu. Gdy syrop zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia i ostrożnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj, przelej syrop do szklanego naczynia i odstaw do wystygnięcia. Ostudzony ubij na gęstą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i wymieszaj.
Mąkę kukurydzianą wymieszaną z łyżką cukru pudru i posyp nią kwadratową formę do pieczenia. Wylej masę cukrową i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Gdy masa zastygnie, wystarczy pokroić ją na kostki lekko zwilżonym nożem. Na koniec oprósz pianki cukrem pudrem.
Shutterstock
Nasza rada: jeśli chcesz otrzymać kolorowe pianki Marshmallow, przed wstawieniem masy do lodówki wymieszaj ją z barwnikiem spożywczym lub rozpuszczoną galaretką w dowolnym kolorze.
--
Zobacz też: Pumpkin spice latte - kawa o smaku dyni >>>