W 1946 r. Nguyen Giang, założył Café Giang wynalazł pierwszą filiżankę kawy jajecznej. Ponieważ podczas wojny francuskiej w Wietnamie brakowało świeżego mleka, większość Wietnamczyków wykładała dno kubka skondensowanym mlekiem i nalewała kawę na wierzch. Dokładnie tak dziś podaje się wietnamską kawę. Z braku mleka Nguyen zamiast tego ubił jajko. I to był strzał w 10! Do dziś Café Giang buczy blenderami, ubijając jajka, mleko skondensowane, cukier i inne tajne składniki. Jest to miejsce narodzin cà phê trứng, czyli kawy jajecznej z Hanoi.

Kawa jajeczna jest bardzo łatwa do przygotowania.

Przepis na wietnamską kawę jajeczną egg coffee / Cà Phê Trứng

Składniki na 1 filiżankę:

  •     1 żółtko
  •     3 łyżeczki wietnamskiej kawy mielonej (opcjonalnie możesz ja zastąpić mocnym espresso)
  •     2 łyżeczki słodzonego skondensowanego mleka
  •     Wrzątek

Przygotowanie

    Zaparz małą filiżankę wietnamskiej kawy. Odlej 1 łyżeczkę kawy na potem.
    Umieść żółtko i schłodzone skondensowane mleko w małym głębokim naczyniu i energicznie ubijaj, aż uzyskasz spienioną, puszystą mieszankę.
    W przezroczystej filiżance wlej zaparzoną kawę, a następnie dodaj na wierzch puszystą mieszankę i polej ją łyżeczką zaparzonej kawy, by rozlała się po puszystej pianie.
Szklankę z kawą włóż do nieco większej miski, którą wypełnij do połowy wrzącą wodą (dzięki temu kawa w szklance będzie dłużej gorąca).

   Gotowe. Kawa jajeczna.