Jak działa kawa z olejem kokosowym ?
Olej kokosowy jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawiera mnóstwo cennych składników: witamin i minerałów. Dodatkowo przypisuje mu się właściwości odchudzające. Wielu dietetyków zaleca zastąpienie nim innych tłuszczy - do smarowania pieczywa, smażenia i pieczenia, a także sałatek.
Olej kokosowy to bardzo popularny składnik wśród osób stosujących dietę ketogeniczną. Dodawanie go do potraw pomaga osiągnąć i utrzymać stan ketozy, w którym organizm czerpie energię z ketonów, czyli cząsteczek z rozpadu tłuszczu, zamiast z glukozy.
Olej kokosowy do kawy to nieoczywisty, ale rewelacyjny dodatek, dzięki któremu uzyska niecodzienne walory smakowe. Podbije również jej właściwości wzmacniające!
Olej kokosowy zawiera tłuszcze o średniej długości łańcucha, które zwane są MCT. To właśnie im przypisuje się właściwości:
- przyspieszające metabolizm;
- zwiększające energię (MCT są transportowane bezpośrednio do wątroby);
- podnoszące poziom "dobrego" cholesterolu.
Dodawanie go do porannej kawy może więc przynosić co najmniej potrójne korzyści! Czwartą bez wątpienia jest specyficzny, przyjemny smak.
Czy kawa z olejem kokosowym odchudza? To stwierdzenie nieco na wyrost - w łyżce stołowej oleju jest ponad 100 kcal, nie jest to więc produkt typowo "fit". Jeśli będziesz przesadzać z jego ilością, kawa z tym tłuszczem będzie tucząca.
Olej kokosowy z kawą przynosi niewątpliwie korzyści, jednak nie należy przesadzać z ilością napoju przygotowywanego w ten sposób - zwłaszcza, jeśli do kawy dodajesz również mleko, które również podnosi kaloryczność.
Kawa z olejem kokosowym – przepis
Jak zrobić kawę z olejem kokosowym? Bazowy przepis jest bardzo prosty. Jeśli nie słodzisz kawy, wystarczy, że do zaparzonej kawy dodasz po prostu łyżeczkę (lub łyżkę - jak wolisz) oleju. Wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
Kawa z olejem kokosowym i cynamonem to bogatsza wersja. Jest wręcz idealna na zimowe poranki i popołudnia. Rozgrzewa i pieści zmysły słodkim smakiem i zapachem cynamonu.
Warto wiedzieć, że cynamon również podkręca metabolizm, dzięki czemu wzmocni działanie oleju.
Najlepszy do tego przepisu będzie nierafinowany olej kokosowy.
Kawa z olejem kokosowym – skutki uboczne
Czy częste picie kawy z olejem kokosowym ma jakieś skutki uboczne?
Problemem może być przede wszystkim dość wysoka kaloryczność napoju. Olejowi kokosowemu przypisuje się co prawda właściwości usprawniające metabolizm, ale trzeba pamiętać o tym, że łyżka stołowa to około 124 kcal. Częste picie może więc powodować tycie!
Druga istotna kwestia to ewentualne schorzenia, w których przebiegu zalecane jest ograniczenie spożywania tłuszczu.
Zbyt duże spożycie oleju kokosowego (jak i każdego innego) może skutkować również dolegliwościami ze strony układu trawiennego.