Nie wyobrażacie sobie poranka bez espresso, americano czy cappuccino? Następnym razem spróbujcie dodać do naparu odrobinę pewnej popularnej przyprawy, a powstanie złota kawa, dzięki której odczujecie nie tylko pobudzenie, ale i całe mnóstwo innych korzyści. Zobaczcie, co dodać do kawy, aby była jeszcze bardziej wartościowa dla całego organizmu. Prawdopodobnie już macie to w swoich szafkach. 

Czym jest złota kawa?

Złota kawa to nic innego jak kawa z kurkumą. Ten aromatyczny napój pochodzi z Indii, ale obecnie możemy spotkać go już w wielu domach i w kawiarniach na całym świecie. Sposób przygotowania to bułka z masłem za właściwości, jakich dostarcza gotowy napój są bardzo cenne. Dlaczego warto pić kawę z kurkumą? Okazuje się, że zyska na tym zarówno zdrowie, uroda, jak i samopoczucie. Zobaczcie sami, a od razu zechcecie spróbować.

Kawa z kurkumą - właściwości

  • pomaga na problemy trawienne,
  • zmniejsza stany zapalne w organizmie,
  • reguluje poziom cukru,
  • zmniejsza ryzyka chorób serca,
  • pozytywnie wpływa na kondycję skóry,
  • wspomaga odchudzanie,
  • poprawia nastrój.

Kawa z kurkumą - jak ją pić?

Kawa z kurkumą zadziała jednak dobrze tylko wtedy, gdy wypijamy ją w odpowiedni sposób. Niestety, mała czarna z dodatkiem tej złocistej przyprawy nie będzie dobrym wyborem, gdyż kurkuma znacznie lepiej wchłonie się dzięki zawartości tłuszczu, a ten najłatwiej dostarczyć dolewając mleko. Dzięki niemu zmniejsza się też kwasowość kawy, czyli jej odczyn pH, a to również wpływa na przyswajanie kurkumy. Pamiętajmy więc, że jak kawa z kurkumą, to zawsze z mlekiem, więc najlepiej postawić na złote latte. 

Ile kurkumy wsypać do kawy? Wszystko zależy od waszych preferencji, ale zwykle na 250 ml kawy dodaje się około 1 łyżeczki sproszkowanej przyprawy. Do tego dla smaku dosypujemy też odrobinę cynamonu i imbiru. Ważna jest również malutka szczypta pieprzu, który podbija działanie kurkumy. Wszystko dlatego, że zawarta w nim piperyna zwiększa wchłanialność kurkuminy. 

Przepis na złote latte

Składniki:

  • szklanka czarnej kawy,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta imbiru,
  • mała szczypta pieprzu,
  • opcjonalnie: miód lub inne słodzidło.

Mleko podgrzewamy ze wszystkimi przyprawami, a następnie spieniamy. Tak przygotowany nabiał wlewamy do świeżo zaparzonej kawy i opcjonalnie dosładzamy całość miodem bądź innym ulubionym słodzidłem.