Nie wyobrażacie sobie poranka bez espresso, americano czy cappuccino? Następnym razem spróbujcie dodać do naparu odrobinę pewnej popularnej przyprawy, a powstanie złota kawa, dzięki której odczujecie nie tylko pobudzenie, ale i całe mnóstwo innych korzyści. Zobaczcie, co dodać do kawy, aby była jeszcze bardziej wartościowa dla całego organizmu. Prawdopodobnie już macie to w swoich szafkach.
Czym jest złota kawa?
Złota kawa to nic innego jak kawa z kurkumą. Ten aromatyczny napój pochodzi z Indii, ale obecnie możemy spotkać go już w wielu domach i w kawiarniach na całym świecie. Sposób przygotowania to bułka z masłem za właściwości, jakich dostarcza gotowy napój są bardzo cenne. Dlaczego warto pić kawę z kurkumą? Okazuje się, że zyska na tym zarówno zdrowie, uroda, jak i samopoczucie. Zobaczcie sami, a od razu zechcecie spróbować.
Kawa z kurkumą - właściwości
- pomaga na problemy trawienne,
- zmniejsza stany zapalne w organizmie,
- reguluje poziom cukru,
- zmniejsza ryzyka chorób serca,
- pozytywnie wpływa na kondycję skóry,
- wspomaga odchudzanie,
- poprawia nastrój.
Kawa z kurkumą - jak ją pić?
Kawa z kurkumą zadziała jednak dobrze tylko wtedy, gdy wypijamy ją w odpowiedni sposób. Niestety, mała czarna z dodatkiem tej złocistej przyprawy nie będzie dobrym wyborem, gdyż kurkuma znacznie lepiej wchłonie się dzięki zawartości tłuszczu, a ten najłatwiej dostarczyć dolewając mleko. Dzięki niemu zmniejsza się też kwasowość kawy, czyli jej odczyn pH, a to również wpływa na przyswajanie kurkumy. Pamiętajmy więc, że jak kawa z kurkumą, to zawsze z mlekiem, więc najlepiej postawić na złote latte.
Ile kurkumy wsypać do kawy? Wszystko zależy od waszych preferencji, ale zwykle na 250 ml kawy dodaje się około 1 łyżeczki sproszkowanej przyprawy. Do tego dla smaku dosypujemy też odrobinę cynamonu i imbiru. Ważna jest również malutka szczypta pieprzu, który podbija działanie kurkumy. Wszystko dlatego, że zawarta w nim piperyna zwiększa wchłanialność kurkuminy.
Przepis na złote latte
Składniki:
- szklanka czarnej kawy,
- pół szklanki mleka,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta imbiru,
- mała szczypta pieprzu,
- opcjonalnie: miód lub inne słodzidło.
Mleko podgrzewamy ze wszystkimi przyprawami, a następnie spieniamy. Tak przygotowany nabiał wlewamy do świeżo zaparzonej kawy i opcjonalnie dosładzamy całość miodem bądź innym ulubionym słodzidłem.