Nie musicie już biec do kawiarni po codzienną porcję pysznej mrożonej kawy. Potrzebujecie tylko kilku składników, żeby zrobić ją we własnej kuchni.

Co to jest frappuccino?

Frappuccino stało się bardzo popularnym napojem na lato, kiedy zaczęła serwować je jedna z sieciowych kawiarni. Szybko zyskało grono wiernych fanów na całym świecie. W końcu latem nie ma nic lepszego od mrożonej kawy!

Z czego składa się frappuccino? Nazwa jest połączeniem dwóch słów cafe frappe i cappuccino. Cafe frappe to nic innego jak po prostu mrożona kawa z dodatkiem mleka. Charakterystyczną cechą tego napoju jest pianka, która powstaje przez ubicie kawy. Frappe zwykle przygotowywane jest na bazie kawy rozpuszczalnej. Z kolei cappuccino to kawa robiona z espresso z dodatkiem spienionego mleka, serwowana jest na ciepło.

Frappuccino – przepis

Frappuccino z obu tych rodzajów kawy bierze to, co najlepsze. Jest to bowiem gęsta mrożona kawa, która powstaje przez zmiksowanie kawy z lodem i mlekiem. Jak zrobić frappuccino? Możecie użyć kawy rozpuszczalnej, ale jeśli lubicie aromatyczną kawę, postawcie na espresso. Przygotujcie podwójne lub nawet potrójne espresso (wszystko zależy od tego jak mocne frappuccino chcecie uzyskać).

Espresso wlewamy do mocnego blendera i dodajemy szklankę lodu. Pamiętajcie, że tylko naprawdę mocny blender poradzi sobie z kruszeniem lodu. Warto sprawdzić w instrukcji obsługi, czy nasz sprzęt się do tego nadaje. Alternatywą jest po prostu rozbicie lodu przy użyciu na przykład tłuczka do mięsa. Do espresso z rozdrobnionym lodem dodajemy pół szklanki mleka i 1-2 gałki lodów. Całość dokładnie miksujemy.

Jak podawać frappuccino?

Powyższy przepis na frappuccino to wersja podstawowa tej kawy. Dzięki dodatkowi lodów napój jest bardziej kremowy. Możecie także przygotować na przykład caramel frappuccino, czyli kawę z syropem karmelowym lub  mocha frappuccino, kawę z dodatkiem czekolady. Warto także eksperymentować ze smakami lodów. Popularnym napojem jest również matcha frappuccino, czyli frappuccino, w którym kawę zastępujemy herbatą matcha.

Frappuccino najlepiej podawać w wysokich szklankach, takich jak do latte, z czapą bitej śmietany na górze. Ponieważ jest dość gęste, przydadzą się również długie łyżeczki  – z ich pomocą zjemy bitą śmietanę, ale i dokładnie wymieszamy kawę. Koniecznie podajcie frappuccino ze słomkami, najlepiej wielorazowego użytku. Takie słomki posłużą wam przez lata, będą też dużo bardziej ekologiczne niż słomki papierowe czy plastikowe.