Kawa mrożona może być podawana klasycznie z kostkami lodu, syropami lub schłodzonym mlekiem. Możesz do jej przygotowania wykorzystać kawę rozpuszczalną, jak w Dalgona coffee oraz zaparzyć ulubioną mieloną odmianę. Sprawdź nasz przepis na kawę mrożoną po wietnamsku, która odkryje przed tobą zupełnie nowe smaki!
Przepis na kawę mrożoną po wietnamsku
Składniki:
- czubata łyżeczka kawy mielonej/ lub ziarnistej zmielonej na świeżo,
- szklanka gorącej wody, ale nie wrzątku,
- 1/4 szklanki mleka skondensowanego,
- kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
- Na dół szklanki wlej mleko skondensowane w pokojowej temperaturze.
- Następnie wsyp kawę mieloną i zalej w 1/4 szklanki bardzo gorącą wodą cienkim strumieniem, aby kawa napęczniała.
- Pozostaw pod przykryciem około 5-7 minut.
- Następnie zalej pozostałą część zimną wodą i odstaw do lekkiego schłodzenia.
- Włóż kostki lodu i podawaj od razu. Możesz posypać cynamonem lub wanilią.
Kawa mrożona po wietnamsku z tapioką - przepis
Składniki:
- 1/3 szklanki cold brew,
- 2 łyżeczki tapioki,
- 1/4 szklanki mleka skondensowanego,
- 1/3 szklanki wody,
- kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
- Kawę cold brew możesz przygotować wcześniej w słoiku lub dużym pojemniku z ulubionej odmiany, która ma czekoladowy posmak lub lekko orzechowy. Unikaj tych z wyraźną kwaśną nutą.
- Wlej na dno szklanki mleko skondensowane, a także polej po ściankach szklanki.
- Dolej cold brew - pamiętaj, że stężenie kofeiny w tym naparze jest nieco wyższe niż w tej parzonej klasycznie.
- Wsyp tapiokę i pozwól jej namoczyć się.
- Uzupełnij wodą i dodaj kostki lodu.
- Podawaj od razu posypaną kakao.
Sprawdź też:
- Kawa mrożona: 4 przepisy prosto od baristy
- Najlepsze orzeźwiające napoje na upały - 6 przepisów na ochłodę
- Kawa Frappe –przygotuj mrożoną kawę jak z kawiarni! Zobacz 3 domowe przepisy