Ogórki małosolne kojarzą się głównie z jedzeniem ich solo do kanapki albo do lekkiego obiadu. Czasem wykorzystuje się je do sałatek, np. z dodatkiem młodych ziemniaków i surówek, zwłaszcza jak się już mocniej ukiszą. Warto wiedzieć, że dają nam możliwości, o jakich się nam nawet nie śniło.
Co można zrobić z ogórków małosolnych?
Nasze babcie wiedziały, jak korzystać z dobrodziejstw natury, małosolne często pojawiały się na stole w różnych postaciach. To naturalne elektrolity, które świetnie nawadniają i uzupełniają mikroelementy. Dziś powoli powracamy do tych zapomnianych przepisów, często z sentymentu, gdy wspominamy sielskie wakacje u dziadków. Dzięki temu wyjątkowe dania będą przekazywane kolejnym pokoleniom. Przypominamy najpopularniejsze z nich:
- ogórki małosolne na ciepło krótko przesmażane
- zupę z ogórków małosolnych
- koktajl z sokiem z małosolnych lub zblendowanymi ogórkami
- placki z ogórkami – mogą bazować wyłącznie na nich albo być wyrazistym dodatkiem połączonym z ziemniakami (gotowanymi lub surowymi) lub z mięsem mielonym
- kotlety mielone z ogórkiem małosolnym
Składniki na placki z ogórków małosolnych
- pół kg ogórków małosolnych
- 1 jajko
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml mleka
- pół pęczka koperku – można pominąć, zwłaszcza jeśli jest on mocno wyczuwalny w małosolnych
- sól – może w ogóle nie być potrzebna – ogórki są słone
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- pół łyżeczki płatków chili
- 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki granulowanego
Jak zrobić placki z ogórków małosolnych?
- Wyjmujemy ogórki małosolne i dobrze je odsączamy, dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Potem przekładamy na sitko lub bardzo mocno i dokładnie odciskamy. Chodzi o to, żeby usunąć jak najwięcej soku. Podobnie postępujemy ze startymi surowymi ziemniakami na placki ziemniaczane.
- Koperek myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym lub w suszarce do sałaty. Siekamy go drobno.
- Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Można dodać też granulowany.
- Do miski z odsączonymi ogórkami dokładamy jajko, koperek, rozdrobniony czosnek, wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Dodatkowo dosypujemy sól, jeśli jest taka potrzeba, pieprz – najlepiej świeżo mielony, płatki chili, które można pominąć, jeśli nie lubimy pikantnego jedzenia.
- Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy do połączenia składników – nie powinno być grudek. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dosypujemy więcej mąki lub niewielką ilość bułki tartej. Ze zbyt gęstą możemy sobie poradzić, dolewając trochę więcej mleka lub zalewy z ogórków.
- Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje placków z ogórków małosolnych i smażymy aż się ładnie zrumienią. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym.
- Placki z ogórków podajemy z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub gulaszem wieprzowym. Mogą być też spodem to przystawek – układamy na nich np. śledziki – warto wtedy smażyć mniejsze porcje ciasta ogórkowego.
Składniki na placki z ogórków małosolnych z ziemniakami
- 350 g ogórków małosolnych
- 600 g ziemniaków
- 1 większe jajko lub 2 mniejsze
- sól w razie potrzeby
- 50 g mąki pszennej
- 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego – do smaku
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- opcjonalnie: koperek
Jak zrobić placki z ogórków małosolnych z ziemniakami?
Robimy je w zasadzie tak samo, jak z samych ogórków. Jedynie wcześniej trzeba obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce, tak jak robimy to w przepisie na placki ziemniaczane. Odsączamy. Łączymy wszystkie składniki i smażymy.















