Ogórki małosolne kojarzą się głównie z jedzeniem ich solo do kanapki albo do lekkiego obiadu. Czasem wykorzystuje się je do sałatek, np. z dodatkiem młodych ziemniaków i surówek, zwłaszcza jak się już mocniej ukiszą. Warto wiedzieć, że dają nam możliwości, o jakich się nam nawet nie śniło.

Co można zrobić z ogórków małosolnych?

Nasze babcie wiedziały, jak korzystać z dobrodziejstw natury, małosolne często pojawiały się na stole w różnych postaciach. To naturalne elektrolity, które świetnie nawadniają i uzupełniają mikroelementy. Dziś powoli powracamy do tych zapomnianych przepisów, często z sentymentu, gdy wspominamy sielskie wakacje u dziadków. Dzięki temu wyjątkowe dania będą przekazywane kolejnym pokoleniom. Przypominamy najpopularniejsze z nich:

  • ogórki małosolne na ciepło krótko przesmażane
  • zupę z ogórków małosolnych
  • koktajl z sokiem z małosolnych lub zblendowanymi ogórkami
  • placki z ogórkami – mogą bazować wyłącznie na nich albo być wyrazistym dodatkiem połączonym z ziemniakami (gotowanymi lub surowymi) lub z mięsem mielonym
  • kotlety mielone z ogórkiem małosolnym

Składniki na placki z ogórków małosolnych

  • pół kg ogórków małosolnych
  • 1 jajko
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml mleka
  • pół pęczka koperku – można pominąć, zwłaszcza jeśli jest on mocno wyczuwalny w małosolnych
  • sól – może w ogóle nie być potrzebna – ogórki są słone
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki granulowanego

Jak zrobić placki z ogórków małosolnych?

  1. Wyjmujemy ogórki małosolne i dobrze je odsączamy, dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Potem przekładamy na sitko lub bardzo mocno i dokładnie odciskamy. Chodzi o to, żeby usunąć jak najwięcej soku. Podobnie postępujemy ze startymi surowymi ziemniakami na placki ziemniaczane.
  2. Koperek myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy na ręczniku papierowym lub w suszarce do sałaty. Siekamy go drobno.
  3. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Można dodać też granulowany.
  4. Do miski z odsączonymi ogórkami dokładamy jajko, koperek, rozdrobniony czosnek, wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Dodatkowo dosypujemy sól, jeśli jest taka potrzeba, pieprz – najlepiej świeżo mielony, płatki chili, które można pominąć, jeśli nie lubimy pikantnego jedzenia.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy do połączenia składników – nie powinno być grudek. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dosypujemy więcej mąki lub niewielką ilość bułki tartej. Ze zbyt gęstą możemy sobie poradzić, dolewając trochę więcej mleka lub zalewy z ogórków.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcje placków z ogórków małosolnych i smażymy aż się ładnie zrumienią. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym.
  7. Placki z ogórków podajemy z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub gulaszem wieprzowym. Mogą być też spodem to przystawek – układamy na nich np. śledziki – warto wtedy smażyć mniejsze porcje ciasta ogórkowego.

Składniki na placki z ogórków małosolnych z ziemniakami

  • 350 g ogórków małosolnych
  • 600 g ziemniaków
  • 1 większe jajko lub 2 mniejsze
  • sól w razie potrzeby
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego – do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: koperek

Jak zrobić placki z ogórków małosolnych z ziemniakami?

Robimy je w zasadzie tak samo, jak z samych ogórków. Jedynie wcześniej trzeba obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce, tak jak robimy to w przepisie na placki ziemniaczane. Odsączamy. Łączymy wszystkie składniki i smażymy.