Myślicie, że aby zrobić dobre buraczki do słoików wystarczy tylko dodać do nich ocet, sól, cukier i cebulkę? Siostra Anastazja dorzuca do garnka coś więcej i otrzymuje 3x lepszy smak. To 2 produkty z warzywniaka, których normalnie nie połączylibyście z buraczkami, a zdecydowanie warto. Właśnie teraz kosztują najmniej, dlatego nie ma co zwlekać z przygotowywaniem słoików.

Jak zrobić buraczki do słoików, żeby były jeszcze smaczniejsze?

Ile gospodyń, tyle różnych przepisów na buraczki do słoików, jednak pewne składniki oczywiście się w każdym z nich powielają. Te warzywne przetwory nie udadzą się bez odpowiedniej zalewy i przypraw, jednak mało kto eksperymentuje z dodatkami, a zdecydowanie warto. Zamiast więc łączyć buraczki tylko z cebulą, warto zainspirować się przepisem Siostry Anastazji i dorzucić do nich paprykę z cukinią, a dzięki temu sałatka będzie znacznie ciekawsza w smaku, a co jeszcze ważniejsze, bardziej wartościowa dla organizmu. Tak przygotowane buraczki konserwowe pasują do wszystkiego, dlatego od razu przygotujcie sporo słoików, bo gwarantujemy, że bardzo szybko znikną.

Przepis na buraczki z papryką i cukinią Siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg buraczków,
  • 2 kg cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 0,5 kg papryki czerwonej,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 czubata łyżka soli,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 10 szt. ziela angielskiego,
  • 10 szt. liści laurowych.

Przygotowanie:

1. Buraki myjemy i gotujemy w skórkach do miękkości. Następnie studzimy je i delikatnie pozbywamy się łupinek, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Cukinię bardzo dokładnie czyścimy i również ścieramy na tarce, razem ze skórką. Potem należy ją nasolić i odstawić na około 20 minut, a dopiero wtedy dokładnie odcisnąć i wymieszać z burakami.

3. Cebulę obieramy, a paprykę pozbawiamy nasion. Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę, a paprykę kroimy w cienkie paseczki i dorzucamy to wszystko do pozostałych składników. 

4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, olejem, solą, cukrem, listkami laurowymi i zielem angielskim. Kiedy zalewa zacznie wrzeć, wrzucamy do niej wszystkie warzywa i dokładnie mieszamy. 

5. Jeszcze gorącą sałatkę wraz z zalewą przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i bardzo dokładnie je zakręcamy. Następnie pasteryzujemy przetwory przez 30 minut, po czym studzimy.