Spis treści:
- Przekąski na grilla - faszerowane pieczarki
- Przekąski na grilla - pomidory z serem feta
- Przekąski na grilla - bakłażan
- Przekąski na grilla - grzanki z masłem czosnkowym
- Przekąski na grilla - szaszłyki
- Przekąski na grilla - sałatka
Przekąski na grilla - faszerowane pieczarki
Przystawki na grilla z wykorzystaniem pieczarek to prawdziwy "strzał w dziesiątkę". Grillowanie pozwala bowiem wydobyć z nich najlepszy smak. Idealne na wege grill, gdzie w wersji wegetariańskiej jest wykorzystany ser żółty do zapieczenia.
Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 8 dużych pieczarek
- 2 - 3 cebule
- 3 ząbków czosnku
- soli i pieprzu do smaku
- startego sera żółtego do posypania
- natki pietruszki według uznania
- masła do smażenia
Przygotowanie:
- Umyj pieczarki i odkrój od nich nóżki
- Pokrój w kostkę nóżki oraz cebulę. Zeszklij cebulę na maśle, a następnie dodaj do niej pokrojone nóżki od pieczarek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec posiekaj natkę pietruszki i dodaj na patelnię. Smaż do miękkości pieczarek
- Kiedy farsz ostygnie nafaszeruj nim pieczarki, a następnie posyp startym serem żółtym
- Piecz na grillu przez 15 - 20 minut
- Możesz je dodatkowo polać masłem czosnkowym, idealnym do dań z grilla.
Przekąski na grilla – pomidory z serem feta
Co przygotować na grilla? - to pytanie najczęściej zadajemy sobie, gdy spodziewamy się gości. W końcu chcemy wypaść jak najlepiej i zaserwować im pyszne jedzenie. Jednak nie zawsze wymaga ono ogromnych umiejętności i skomplikowanych składników.
Potrzebujesz:
- 6 dużych pomidorów
- 1 dużej kostki sera feta
- 3 ząbków czosnku
- szczypiorku
- ziół prowansalskich, soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
- Umyj pomidory i odkrój ich górną część, a następnie wydrąż środek
- Ser feta rozdrobnij na mniejsze kawałki, a odkrojone części i miąższ z pomidorów pokrój w kostkę, a następnie zmieszaj z fetą, posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami
- Nadziej pomidory farszem. Owiń je folią aluminiową i piecz na grillu przez ok. 20 minut
Przeczytaj:
5 błędów, które najczęściej popełniamy podczas grillowania ->>
Jak rozpalić grilla? ->>
Przekąski na grilla – bakłażan
Menu na grilla nie musi być skomplikowane, by robiło wrażenie. Jedną z pysznych i bardzo prostych w przygotowaniu przystawek są grillowane bakłażany.
Do ich zrobienia przygotuj:
- 1 bakłażana
- zioła prowansalskie
- oregano
- słodką paprykę w proszku
- kilka łyżek oliwy
- sok z cytryny
- starty ser żółty
Przygotowanie:
- Bakłażana umyj, a następnie pokrój w nieco grubsze plastry
- Plastry posyp przyprawami, skrop oliwą i piecz przez kilka minut na ruszcie grilla. Pod koniec pieczenia posyp startym serem
- Po zdjęciu z grilla skrop sokiem z cytryny. Możesz podawać z grzankami przygotowanymi na grillu
Przekąski na grilla - grzanki z masłem czosnkowym
Przekąski na grilla powinny być proste w przygotowaniu, szybkie i pyszne. Co zrobić na grilla tanio? Jeżeli zadajesz sobie to pytanie, z pewnością ta przystawka będzie najlepsza! Takie właśnie są grzanki z masłem czosnkowym, będące idealnym dowodem na to, że proste przepisy na grilla są najlepsze. To ciekawa propozycja na grill dla dzieci - wystarczy na grzanki położyć pomidory czy ketchup!
Do ich przygotowania potrzebujesz:
- bagietkę
- masło
- kilka ząbków czosnku
- zioła prowansalskie, sól i słodką paprykę do smaku
Przygotowanie:
- Bagietkę przekrój na ukos na mniejsze kromki
- Kilka łyżeczek masła wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami
- Posmaruj każdą z kromek po jednej stronie masłem
- Kromki piecz przez kilka minut, do uzyskania chrupiących złocistych grzanek
Zobacz też:
Umyj grill. Jest na nim masa bakterii! ->>
Przekąski na grilla - szaszłyki
Przystawki na grilla w formie szaszłyków mają mnóstwo wielbicieli. Nic dziwnego - można zrobić je zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej, dzięki czemu każdy bez trudu znajdzie coś dla siebie.
Do ich przygotowania potrzebne Ci będą:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- kilka pieczarek
- 2 cebule
- 1 mała cukinia
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz i sól
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Z oliwy, soku z cytryny, przypraw i natki pietruszki przygotuj marynatę, a następnie namocz w niej mięso. Odstaw do lodówki na pół godziny
- Jeśli używasz drewnianych wykałaczek najlepiej odłożyć je godzinę przed robieniem szaszłyków do wody
- Paprykę i cukinię umyj, a następnie wykrój gniazda nasienne i pokrój na kawałki, które będzie można nabić na wykałaczki. Obierz cebulę i również pokrój w kawałki. Pieczarki umyj, odkrój ogonki i przekrój. Dobrze, by kawałki warzyw były podobnej wielkości, gdyż wówczas będą wymagać takiego samego czasu grillowania
- Nadziewaj na długie szaszłyki kawałki piersi z kurczaka oraz warzyw i pieczarek. Następnie posmaruj warzywa odrobiną oliwy za pomocą pędzelka. Piecz na grillu ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie
- Sprawdzi się do nich również sos tzatziki, który jest gęsty i kremowy.
Przekąski na grilla - lekka sałatka
Przystawki na grilla to nie tylko mięso i warzywa upieczone na ruszcie. Świetnym dopełnieniem menu na grilla są różnego rodzaju sałatki, które idealnie komponują się z daniami z grilla.
Przygotuj:
- 1 sałatę lodową lub mix sałat
- 2 czerwone cebule
- kostkę sera feta
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwę z oliwek
- oregano
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki
- Cebulę pokrój w plasterki, a fetę w kostkę. Pomidorki umyj i przekrój na ćwiartki
- Przygotuj sos z kilku łyżek oliwy, oregano i ziół prowansalskich. Możesz dodać także inne ulubione przyprawy
- Do miski włóż wszystkie składniki i polej je sosem, a następnie dokładnie wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje po kilku minutach w lodówce. Możesz podawać ją ze świeżymi grzankami.
Zobacz też:
7 najlepszych marynat do dań z grilla!
Jak grillować w piekarniku czy na grillu gazowym? Podpowiadamy!