Spis treści:

  1. Przekąski na grilla - faszerowane pieczarki
  2. Przekąski na grilla - pomidory z serem feta
  3. Przekąski na grilla - bakłażan
  4. Przekąski na grilla - grzanki z masłem czosnkowym
  5. Przekąski na grilla - szaszłyki
  6. Przekąski na grilla - sałatka

Przekąski na grilla - faszerowane pieczarki

Przystawki na grilla z wykorzystaniem pieczarek to prawdziwy "strzał w dziesiątkę". Grillowanie pozwala bowiem wydobyć z nich najlepszy smak. Idealne na wege grill, gdzie w wersji wegetariańskiej jest wykorzystany ser żółty do zapieczenia.

Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 8 dużych pieczarek
  • 2 - 3 cebule
  • 3 ząbków czosnku
  • soli i pieprzu do smaku
  • startego sera żółtego do posypania
  • natki pietruszki według uznania
  • masła do smażenia

Przygotowanie:

  • Umyj pieczarki i odkrój od nich nóżki
  • Pokrój w kostkę nóżki oraz cebulę. Zeszklij cebulę na maśle, a następnie dodaj do niej pokrojone nóżki od pieczarek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec posiekaj natkę pietruszki i dodaj na patelnię. Smaż do miękkości pieczarek
  • Kiedy farsz ostygnie nafaszeruj nim pieczarki, a następnie posyp startym serem żółtym
  • Piecz na grillu przez 15 - 20 minut
  • Możesz je dodatkowo polać masłem czosnkowym, idealnym do dań z grilla.

Przekąski na grilla – pomidory z serem feta

Co przygotować na grilla? - to pytanie najczęściej zadajemy sobie, gdy spodziewamy się gości. W końcu chcemy wypaść jak najlepiej i zaserwować im pyszne jedzenie. Jednak nie zawsze wymaga ono ogromnych umiejętności i skomplikowanych składników.

Potrzebujesz:

  • 6 dużych pomidorów
  • 1 dużej kostki sera feta
  • 3 ząbków czosnku
  • szczypiorku
  • ziół prowansalskich, soli i pieprzu do smaku

    Przygotowanie:

  • Umyj pomidory i odkrój ich górną część, a następnie wydrąż środek
  • Ser feta rozdrobnij na mniejsze kawałki, a odkrojone części i miąższ z pomidorów pokrój w kostkę, a następnie zmieszaj z fetą, posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami
  • Nadziej pomidory farszem. Owiń je folią aluminiową i piecz na grillu przez ok. 20 minut

Przeczytaj:

5 błędów, które najczęściej popełniamy podczas grillowania ->>

Jak rozpalić grilla? ->>

Przekąski na grilla – bakłażan

Menu na grilla nie musi być skomplikowane, by robiło wrażenie. Jedną z pysznych i bardzo prostych w przygotowaniu przystawek są grillowane bakłażany.

Do ich zrobienia przygotuj:

  • 1 bakłażana
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • słodką paprykę w proszku
  • kilka łyżek oliwy
  • sok z cytryny
  • starty ser żółty

Przygotowanie:

  • Bakłażana umyj, a następnie pokrój w nieco grubsze plastry
  • Plastry posyp przyprawami, skrop oliwą i piecz przez kilka minut na ruszcie grilla. Pod koniec pieczenia posyp startym serem
  • Po zdjęciu z grilla skrop sokiem z cytryny. Możesz podawać z grzankami przygotowanymi na grillu

Przekąski na grilla - grzanki z masłem czosnkowym

Przekąski na grilla powinny być proste w przygotowaniu, szybkie i pyszne. Co zrobić na grilla tanio? Jeżeli zadajesz sobie to pytanie, z pewnością ta przystawka będzie najlepsza! Takie właśnie są grzanki z masłem czosnkowym, będące idealnym dowodem na to, że proste przepisy na grilla są najlepsze. To ciekawa propozycja na grill dla dzieci - wystarczy na grzanki położyć pomidory czy ketchup!

Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • bagietkę
  • masło
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła prowansalskie, sól i słodką paprykę do smaku

Przygotowanie:

  • Bagietkę przekrój na ukos na mniejsze kromki
  • Kilka łyżeczek masła wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami
  • Posmaruj każdą z kromek po jednej stronie masłem
  • Kromki piecz przez kilka minut, do uzyskania chrupiących złocistych grzanek

Zobacz też:

Umyj grill. Jest na nim masa bakterii! ->>

Przekąski na grilla - szaszłyki

Przystawki na grilla w formie szaszłyków mają mnóstwo wielbicieli. Nic dziwnego - można zrobić je zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej, dzięki czemu każdy bez trudu znajdzie coś dla siebie.

Do ich przygotowania potrzebne Ci będą:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • kilka pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 mała cukinia
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Z oliwy, soku z cytryny, przypraw i natki pietruszki przygotuj marynatę, a następnie namocz w niej mięso. Odstaw do lodówki na pół godziny
  • Jeśli używasz drewnianych wykałaczek najlepiej odłożyć je godzinę przed robieniem szaszłyków do wody
  • Paprykę i cukinię umyj, a następnie wykrój gniazda nasienne i pokrój na kawałki, które będzie można nabić na wykałaczki. Obierz cebulę i również pokrój w kawałki. Pieczarki umyj, odkrój ogonki i przekrój. Dobrze, by kawałki warzyw były podobnej wielkości, gdyż wówczas będą wymagać takiego samego czasu grillowania
  • Nadziewaj na długie szaszłyki kawałki piersi z kurczaka oraz warzyw i pieczarek. Następnie posmaruj warzywa odrobiną oliwy za pomocą pędzelka. Piecz na grillu ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie
  • Sprawdzi się do nich również sos tzatziki, który jest gęsty i kremowy.

Przekąski na grilla - lekka sałatka

Przystawki na grilla to nie tylko mięso i warzywa upieczone na ruszcie. Świetnym dopełnieniem menu na grilla są różnego rodzaju sałatki, które idealnie komponują się z daniami z grilla.

Przygotuj:

  • 1 sałatę lodową lub mix sałat
  • 2 czerwone cebule
  • kostkę sera feta
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwę z oliwek
  • oregano
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki
  • Cebulę pokrój w plasterki, a fetę w kostkę. Pomidorki umyj i przekrój na ćwiartki
  • Przygotuj sos z kilku łyżek oliwy, oregano i ziół prowansalskich. Możesz dodać także inne ulubione przyprawy
  • Do miski włóż  wszystkie składniki i polej je sosem, a następnie dokładnie wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje po kilku minutach w lodówce. Możesz podawać ją ze świeżymi grzankami.

Zobacz też:

7 najlepszych marynat do dań z grilla!

Jak grillować w piekarniku czy na grillu gazowym? Podpowiadamy!