Smaczne, proste i pyszne!
Nietypowe dania z grilla - przepis na tosty z mięsem
Składniki:
- kilka kromek tostowego chleba pszennego lub żytniego,
- duszone mięso szarpane wieprzowe lub plastry szynki
- awokado,
- pomidorki koktajlowe lub krajowe,
- rukola lub szpinak,
- ser mozzarella
- ser gouda lub ementaler
- czosnek,
- masło,
- sok z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Tosty można przygotować na dwa sposoby - w folii aluminiowej lub też saute od razu na rozgrzanym ruszcie grilla.
- Przygotuj kromki chleba pszennego lub żytniego i natrzyj je ząbkiem czosnku lub startym na tarce, aby zwiększyć intensywność smaku. Można użyć także masła czosnkowego.
- Posmaruj każdą kromkę masłem i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj ulubioną szynkę, szpinak, rukolę, ser gouda lub ementaler.
- Jeżeli w trakcie przygotowywania grilla zaplanowałeś szarpaną wieprzowinę czy steki wołowe, włóż bezpośrednio do tosta.
- Można tak zrobić również na drugi dzień, gdy pozostanie ono jako resztki z obiadu z poprzedniego dnia.
- Wkrój pomidory oraz plasterki awokado - możesz to zrobić także po zapieczeniu i położyć na wierzchu tostów z grilla.
- Jeżeli przygotowywałaś tosty bez owijania, zrób to po zdjęciu z grilla.
- Przełóż na folie i zawiń na około 2-3 minuty. W ten sposób ser roztopi się dokładniej i wtopi w część tostów.
Nietypowe dania z grilla - przepis na stek z arbuza wege
Składniki:
- arbuz (około 2 kg)
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- sos sojowy,
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- mięta.
Przygotowanie:
- Arbuza można przygotować na dwa sposoby - pierwszy sposób - pokrój go na trójkątne plasterki o grubości około 5 cm.
- Drugim sposobem jest wydrążenie miąższu tak, aby wyglądem przypominał kawałek steku.
- Marynujemy arbuza w mieszance soku z cytryny, soli, sosu sojowego, pieprzu i oliwy z oliwek. Opcjonalnie można dodać miód, który świetnie prasuje do owoców z grilla.
- Wkładamy do foliowej strunowej torebki i staramy się odcisnąć jak najwięcej powietrza.
- Przekładamy do lodówki przynajmniej na 24 godziny.
- Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie odsączamy z nadmiaru płynów.
- Grillujemy go na rozgrzanym grillu przez około 3-4 minuty z każdej strony.
- Podajemy z ulubioną sałatką na grilla.
- Dekorujemy listkami mięty ogrodowej lub melisy.
Dietetyczne przepisy na grilla - najlepsze propozycje!
Nietypowe dania z grilla - przepis na śliwki owijane boczkiem
Składniki:
- śliwki suszone kalifornijskie,
- migdały blanszowane lub w skórkach,
- plastry wędzonego boczku,
- plastry szynki,
- zioła prowansalskie,
- szczypta pieprzu,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Wybieramy jak najmiększe śliwki suszone, najlepiej te kalifornijskie, które mają delikatny miąższ.
- Blanszujemy migdały, a potem przekładamy do zimnej wody z kostkami lodu.
- Obieramy dokładnie ze skórki.
- W każdą śliwkę wkładamy po jednym migdale - opcjonalnie możemy polać go miodem lub melasą.
- Śliwki owijamy cienkimi plastrami boczku lub szynki parmeńskiej czy innej ulubionej.
- Po zwinięciu przekłuwamy wykałaczkami.
- Posypujemy całość ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki.
- Pieczemy na grillu z pokrywą przez około 8-10 minut.
- Gdy boczek delikatnie skurczy się i zacznie skwierczeć, przekąska na grilla jest gotowa.
- Możesz podawać ją do piwa czy wina oraz w towarzystwie delikatnych sałatek na grilla.