Smaczne, proste i pyszne!

Nietypowe dania z grilla - przepis na tosty z mięsem

Składniki:

  • kilka kromek tostowego chleba pszennego lub żytniego,
  • duszone mięso szarpane wieprzowe lub plastry szynki
  • awokado,
  • pomidorki koktajlowe lub krajowe,
  • rukola lub szpinak,
  • ser mozzarella
  • ser gouda lub ementaler
  • czosnek,
  • masło,
  • sok z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Tosty można przygotować na dwa sposoby - w folii aluminiowej lub też saute od razu na rozgrzanym ruszcie grilla.
  2. Przygotuj kromki chleba pszennego lub żytniego i natrzyj je ząbkiem czosnku lub startym na tarce, aby zwiększyć intensywność smaku. Można użyć także masła czosnkowego.
  3. Posmaruj każdą kromkę masłem i dopraw solą i pieprzem.
  4. Dodaj ulubioną szynkę, szpinak, rukolę, ser gouda lub ementaler.
  5. Jeżeli w trakcie przygotowywania grilla zaplanowałeś szarpaną wieprzowinę czy steki wołowe, włóż bezpośrednio do tosta.
  6. Można tak zrobić również na drugi dzień, gdy pozostanie ono jako resztki z obiadu z poprzedniego dnia.
  7. Wkrój pomidory oraz plasterki awokado - możesz to zrobić także po zapieczeniu i położyć na wierzchu tostów z grilla.
  8. Jeżeli przygotowywałaś tosty bez owijania, zrób to po zdjęciu z grilla.
  9. Przełóż na folie i zawiń na około 2-3 minuty. W ten sposób ser roztopi się dokładniej i wtopi w część tostów.

Nietypowe dania z grilla - przepis na stek z arbuza wege

Składniki:

  • arbuz (około 2 kg)
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • sos sojowy,
  • sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • mięta.

Przygotowanie:

  1. Arbuza można przygotować na dwa sposoby - pierwszy sposób - pokrój go na trójkątne plasterki o grubości około 5 cm.
  2. Drugim sposobem jest wydrążenie miąższu tak, aby wyglądem przypominał kawałek steku.
  3. Marynujemy arbuza w mieszance soku z cytryny, soli, sosu sojowego, pieprzu i oliwy z oliwek. Opcjonalnie można dodać miód, który świetnie prasuje do owoców z grilla.
  4. Wkładamy do foliowej strunowej torebki i staramy się odcisnąć jak najwięcej powietrza.
  5. Przekładamy do lodówki przynajmniej na 24 godziny.
  6. Po tym czasie wyjmujemy i delikatnie odsączamy z nadmiaru płynów.
  7. Grillujemy go na rozgrzanym grillu przez około 3-4 minuty z każdej strony.
  8. Podajemy z ulubioną sałatką na grilla.
  9. Dekorujemy listkami mięty ogrodowej lub melisy.

Dietetyczne przepisy na grilla - najlepsze propozycje!

Nietypowe dania z grilla - przepis na śliwki owijane boczkiem

Składniki:

  • śliwki suszone kalifornijskie,
  • migdały blanszowane lub w skórkach,
  • plastry wędzonego boczku,
  • plastry szynki,
  • zioła prowansalskie,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Wybieramy jak najmiększe śliwki suszone, najlepiej te kalifornijskie, które mają delikatny miąższ.
  2. Blanszujemy migdały, a potem przekładamy do zimnej wody z kostkami lodu.
  3. Obieramy dokładnie ze skórki.
  4. W każdą śliwkę wkładamy po jednym migdale - opcjonalnie możemy polać go miodem lub melasą.
  5. Śliwki owijamy cienkimi plastrami boczku lub szynki parmeńskiej czy innej ulubionej.
  6. Po zwinięciu przekłuwamy wykałaczkami.
  7. Posypujemy całość ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki.
  8. Pieczemy na grillu z pokrywą przez około 8-10 minut.
  9. Gdy boczek delikatnie skurczy się i zacznie skwierczeć, przekąska na grilla jest gotowa.
  10. Możesz podawać ją do piwa czy wina oraz w towarzystwie delikatnych sałatek na grilla.