Aby przygotować pyszne i zgrabne placki ziemniaczane wcale nie musicie sypać tam mąki, ani tej pszennej, ani ziemniaczanej. Zamiast tego wystarczy wykorzystać inny popularny suchy produkt z kuchennej szafki. Zobaczcie, jak przygotować taką zdrowszą wersję kartoflanych placuszków, a gdy raz ich spróbujecie, będziecie zajadali się nimi już regularnie przez całą jesień i zimę. Przepis jest banalnie prosty, a efekt obłędnie pyszny.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?

Czym zastąpić mąkę w plackach ziemniaczanych? Sięgnijcie po coś, co wszyscy doskonale znacie i chętnie wykorzystujecie na śniadanie bądź do różnego rodzaju ciast czy pieczywa. Mowa tu oczywiście o płatkach owsianych. Nie każdy wie, że z nich przecież też robi się mąkę, ale co ciekawe, do przepisu na placki ziemniaczane wcale nie musicie ich blendować na gładki proszek. Wystarczy tylko wymieszać starte, dociśnięte ziemniaki z kilkoma łyżkami płatków owsianych i jajkiem, a potem doprawić całość według uznania. Taką masę smażymy jak klasyczne placki ziemniaczane - na mocno rozgrzanym tłuszczu i do tego momentu, aż staną się złociste i idealnie chrupkie. 

Tak przygotowane placki ziemniaczane z płatkami owsianymi świetnie sprawdzą się w jadłospisach osób z nietolerancją glutenu, a także tych, którzy starają się jeść zdrowiej i wykluczać białą mąkę z menu. A gdy dodatkowo wybierzecie pieczenie zamiast smażenia, to placki wyjdą nie tylko rumiane i smaczne, ale przy okazji również znacznie lżejsze dla brzucha. 

Prosty przepis na placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 3 czubate łyżki płatków owsianych,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Następnie dokładnie odciśnijcie je z nadmiaru wody (najlepiej zrobić to na sicie lub przez gazę) i przełóżcie do dużej miski. 
  2. Do startych, odsączonych ziemniaków wbijcie jajko i dodajcie płatki owsiane (można je wcześniej zblendować, ale nie jest to konieczne) i doprawcie całość solą. 
  3. Gotową masę wykładajcie łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażcie na średniej mocy palnika, aż placki ziemniaczane będą chrupiące i rumiane z każdej strony. 
  4. Usmażone placki ziemniaczane wykładajcie na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Co można podać do placków ziemniaczanych?

Tak przygotowane placki ziemniaczane z płatkami owsianymi smakują genialnie same w sobie, ale można je dodatkowo urozmaicać, aby za każdym razem były nieco inne. Do samego ciasta możecie dosypywać posiekane zioła, drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, czy nawet startą marchew lub cukinię.

Z kolei gdy placki są już usmażone, warto zaserwować do nich odrobinę serka kanapkowego o smaku śmietankowym lub chrzanowym. W ten sposób otrzymamy coś jeszcze lepszego niż klasyczne placki ziemniaczane ze śmietaną, bo kremowe smarowidło na kanapki doda całości znacznie głębszy smak i aksamitną konsystencję.

Dobrym pomysłem jest też ułożenie na plackach kilku plasterków wędzonego łososia, który nie tylko podkręci smak ziemniaków, ale dodatkowo sprawi też, że całe danie będzie znacznie bardziej sycące i treściwe. A gdy wolicie mięsne dania, po prostu polejcie placki gęstym, aromatycznym gulaszem.