Płatki owsiane i siemię lniane to wartościowy duet dla naszych organizmów, ale sprawdza się nie tylko do owsianki i domowego pieczywa. Wystarczy dodać kilka prostych składników, a te popularne drobinki zmienią się w przepyszne i przyjemnie chrupiące ciasteczka, idealnie do kawy lub do zabrania ze sobą na drugie śniadanie. Zobaczcie, jakie to proste.
Jak zrobić zdrowe ciastka z płatków owsianych i lnu?
Przepis na ciasteczka owsiane to bardzo prosta sprawa, gdyż płatki owsiane, siemię lniane i sezam należy najpierw zmielić, a potem wymieszać w jednej misce z jajkiem, odrobiną masła i miodem. Do tego już tylko soda oczyszczona i odrobina soli oraz opcjonalnie przyprawy i gotowe. Taka mieszanka ma jednak nieco inną konsystencję niż klasyczne ciasto kruche, więc zamiast ją wałkować, lepiej formować w dłoniach niewielkie kulki, a następnie wykładać je na papier do pieczenia i rozgniatać spodem szklanki. W taki prosty sposób powstaną idealnie płaskie ciastka, które będą pięknie prezentowały się po upieczeniu.
Przepis na owsiane ciasteczka z siemieniem lnianym
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1/4 szklanki siemienia lnianego,
- 1/3 szklanki sezamu,
- 1 jajko,
- 50 g roztopionego masła,
- 4 łyżki miodu,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta cynamonu lub odrobina esencji waniliowej.
Przygotowanie:
Zaczynamy od zmielenia ziarenek lnu na drobną mączkę, a następnie dorzucamy do tego płatki owsiane i sezam ponownie mielimy całość. Do tak przygotowanych suchych składników dodajemy jeszcze sodę i sól, a na koniec łączymy wszystko z mokrymi produktami, czyli jajkiem, płynnym masłem i miodem. W tym momencie dodajemy ulubione przyprawy, na przykład cynamon, imbir czy esencję waniliową i po raz ostatni mieszamy całość.
Gotową masę formujemy wilgotnymi dłońmi w niewielkie kulki, a następnie układamy je na blaszce, wyłożonej papierem i rozgniatamy dnem szklanki. Tak przygotowane ciasteczka owsiane z siemieniem lnianym pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 12-15 minut. Gotowe ciastka powinny całkowicie wystygnąć po upieczeniu, a wtedy będą bardziej kruche i chrupiące.
Źródło: anka-karmicielka.blogspot.com