Lubicie płatki owsiane ale klasyczna owsianka już się wam przejadła? Zamiast garnka, wsypcie te drobinki na patelnię, a już po kilku minutach powstanie coś znacznie lepszego niż płatki na mleku. Tak przygotowane prażone płatki owsiane możecie zrobić raz, a potem zajadać przez długie tygodnie. Zobaczcie, jakie to proste.

Płatki owsiane z patelni - pyszny zamiennik owsianki

Zamiast znów gotować owsiankę, następnym razem spróbujcie uprażyć płatki owsiane na patelni z dodatkiem szczypty cukru. Dzięki takiemu przygotowaniu drobinki będą przyjemnie chrupały, a dodatkowo nabiorą głębszego, lekko orzechowego aromatu i słodkiego smaku. Prażone płatki owsiane to genialny dodatek do jogurtu czy serka wiejskiego lub po prostu świetna przekąska do chrupania przed telewizorem.

Co więcej, przygotowanie tego przysmaku zajmuje tylko chwilę i najlepiej od razu zrobić większą porcję, którą będzie można zajadać przez 2-3 tygodnie. Nie traćcie więc codziennie rano czasu na gotowanie owsianki, tylko sięgnijcie po taki gotowy przysmak ze słoiczka.

Jak uprażyć płatki owsiane na patelni?

Aby przygotować taki przysmak, wystarczy wysypać szklankę płatków na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i prażyć je na średniej mocy palnika przez 4-5 minut. Gdy staną się już rumiane i chrupiące, to znak, że można dodawać cukier lub ksylitol. Oczywiście dokładną jego ilość możecie dostosować do własnego gustu, ale aby nasze owsiane chrupki pięknie się skarmelizowały, zwykle na 1 szklankę płatków przyda się około 1/3 szklanki słodzidła. 

Po wsypaniu cukru, zmniejszamy moc palnika i prażymy całość jeszcze przez około 2 minuty. W tym czasie trzeba ciągle mieszać zawartość patelni i uważać, aby nasz karmel się nie przypalił. Tak przygotowane uprażone płatki owsiane przesypujemy na kawałek papieru do pieczenia i równomiernie rozkładamy, aby nie posklejały się w zbyt duże grudki.

Gdy płatki w cukrze wystygną, łatwo rozdrobnimy je na mniejsze kawałeczki, a wtedy wystarczy je już tylko przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika i gotowe.