Wiele mówi się o tym jak odżywcze są płatki owsiane, dlatego owsianka stała się jednym z najczęściej jadanych śniadań. Niektórzy jednak wzbogacają ją mnóstwem dodatków, aby podbić jej naturalny smak, a okazuje się, że jest na to lepszy sposób. Następnym razem od razu sięgnijcie po odrobinę budyniu w proszku, a efekt was zachwyci.
Owsianka budyniowa - najpyszniejszy pomysł na płatki owsiane
Klasyczny przepis na owsiankę wymaga tylko kilku łyżek płatków i trochę mleka, ale ten podstawowy duet warto wzbogacić odrobiną budyniu w proszku. To właśnie dzięki temu niepozornemu, taniemu dodatkowi, owsianka ma więcej smaku i aromatu oraz nabiera aksamitnej konsystencji, przez co staje się jak kremowy deser. Oczywiście możecie wybrać budyń o dowolnym smaku, uzyskując w ten sposób owsiankę waniliową, czekoladową, malinową, karmelową czy kokosową.
Jak zrobić owsiankę z budyniem?
Owsianka na budyniu to banalnie proste i błyskawiczne danie, a proces przygotowania nie różni się mocno od klasycznych płatków owsianych na mleku. Wystarczy tylko na początku odlać z całej ilości mleka pół szklanki i dokładnie rozpuścić w tym budyniowy proszek, a następnie wlać tę mieszankę do już napęczniałych płatków. Wszystko mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż owsianka nabierze gęstej, kremowej konsystencji i gotowe. Zobaczcie tylko dokładne proporcje składników i bierzcie się za gotowanie.
Prosty przepis na owsiankę budyniową
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 2 szklanki mleka,
- 1 czubata łyżka budyniu o ulubionym smaku,
- miód do smaku,
- szczypta cynamonu,
- świeże lub mrożone owoce.
Przygotowanie:
Pół szklanki mleka odlewamy do szklanki i rozpuszczamy w tym dokładnie budyń. Resztą mleka zalewamy płatki owsiane w rondelku i gotujemy całość na wolnym ogniu. Gdy płatki owsiane już napęcznieją, wlewamy do garnka rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy całość, aby nie było żadnych grudek. Gotujemy wszystko aż owsianka zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji.
Tak przygotowana owsianka budyniowa musi już tylko zostać doprawiona cynamonem oraz miodem do smaku, a podajemy ją z ulubionymi owocami na wierzchu. Świetnie sprawdzą się tu zarówno świeże jabłka, gruszki czy banany jak i mrożone truskawki bądź maliny.