Lubicie płatki owsiane i często jadacie je na śniadanie? Następnym razem spróbujcie dodać do nich kubeczek skyra, a nabiorą jeszcze więcej mocy i smaku. Taki dodatek podbije wartości posiłku i sprawi, że owsianka stanie się kremowa jak nigdy wcześniej, a do tego nasyci was na dłużej.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane na skyrze?

Klasyczny przepis na owsiankę to po prostu płatki gotowane na wodzie lub mleku. Do tego dorzucamy już tylko ulubione świeże owoce lub orzechy mamy gotowe odżywcze śniadanie. Warto jednak wzbogacić tę prostą recepturę kubeczkiem skyra, czyli gęstego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, a przy tym sporej dawce białka. Dzięki temu dodatkowi, ugotowane płatki owsiane nie tylko stają się bardziej wartościowe, ale i nabierają bardziej kremowej konsystencji

Gdy dosypiemy do tego jeszcze garstkę nasion chia i szczyptę cynamonu oraz wrzucimy łyżkę masła orzechowego, otrzymamy przepyszny wysokobiałkowy posiłek, który doda energii i nasyci na długi godziny. Pamiętajcie tylko, że najlepiej wybrać do tego przepisu płatki owsiane zwykłe lub górskie, gdyż mają więcej wartości niż te błyskawiczne. Zobaczcie dokładne proporcje składników i spróbujcie sami, a być może owsianka ze skyrem zagości w waszych jadłospisach na stałe. 

Płatki owsiane na skyrze - przepis

Składniki:

  • 60 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich),
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 kubeczek jogurtu skyr (200 g),
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • opcjonalnie: 1 dojrzały banan i garść orzechów.

Przygotowanie:

Płatki owsiane i nasiona chia zalewamy w garnku mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż wchłoną płyn i staną się miękkie. Następnie zdejmujemy owsiankę z palnika i mieszamy z masłem orzechowym oraz cynamonem. Na koniec dodajemy skyr, po raz ostatni łączymy całość i przekładamy do miski. Opcjonalnie wierzch owsianki możemy ozdobić plasterkami banana i garścią ulubionych orzechów.