O poranku często nie mamy czasu ani ochoty na przygotowywanie skomplikowanych przepisów, dlatego na stole lądują kanapki lub jajecznica. Można jednak pójść o krok dalej i w tym samym czasie przygotować coś znacznie ciekawszego i bardziej odżywczego dla brzucha. Wystarczy tylko garstka płatków owsianych i 1 dodatek, a reszta robi się niemal sama. Zobaczcie, jakie to proste i smaczne.
Do czego można wykorzystać płatki owsiane?
Kupując płatki owsiane, zwykle wykorzystujemy je do owsianki, jednak to nie koniec pysznych możliwości. Nie każdy wie, że po wymieszaniu ich z jajkiem powstaje błyskawiczna masa na pyszny i sycący omlet owsiany, który można jeść zarówno na słodko, jak i na słono.
Jak zrobić omlet z płatków owsianych? Przepis na omlet owsiany to najprostsza rzecz pod słońcem, gdyż wystarczy tylko zblednować jajka z płatkami owsianymi na gładką masę, a następnie usmażyć tę masę na patelni. Co więcej, możecie zrobić to nawet bez kropli tłuszczu, pod warunkiem, że posiadacie dobrą patelnię z nieprzywierającym dnem. W ten sposób w kilka minut zrobicie niskokaloryczne, a przy tym sycące i pyszne śniadanie na słodko lub słono.
Omlet z płatków owsianych - dodatki
Podstawowy przepis na omlet owsiany można oczywiście urozmaicać dowolnymi składnikami. Doskonale sprawdzą się tu:
- świeże i mrożone owoce,
- domowe dżemy i powidła,
- masło orzechowe,
- ulubione warzywa,
- świeże i suszone zioła,
- suszone pomidory,
- oliwki,
- pesto bazyliowe.
Prosty przepis na omlet z płatków owsianych
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych górskich,
- 2 jajka,
- opcjonalnie: pół banana lub jabłka.
Przygotowanie:
Płatki owsiane blendujemy z jajkami, aż stworzą gładką, jednolitą masę. W tym momencie można też dodać owoce i zmiksować je razem. Gotowe ciasto wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie ostrożnie przewracamy omlet z płatków owsianych na drugą stronę (najłatwiej zrobić to przy pomocy dużego talerza), ponownie przykrywamy i smażymy kolejne 2-3 minuty.