O poranku często nie mamy czasu ani ochoty na przygotowywanie skomplikowanych przepisów, dlatego na stole lądują kanapki lub jajecznica. Można jednak pójść o krok dalej i w tym samym czasie przygotować coś znacznie ciekawszego i bardziej odżywczego dla brzucha. Wystarczy tylko garstka płatków owsianych i 1 dodatek, a reszta robi się niemal sama. Zobaczcie, jakie to proste i smaczne.

Do czego można wykorzystać płatki owsiane?

Kupując płatki owsiane, zwykle wykorzystujemy je do owsianki, jednak to nie koniec pysznych możliwości. Nie każdy wie, że po wymieszaniu ich z jajkiem powstaje błyskawiczna masa na pyszny i sycący omlet owsiany, który można jeść zarówno na słodko, jak i na słono.

Jak zrobić omlet z płatków owsianych? Przepis na omlet owsiany to najprostsza rzecz pod słońcem, gdyż wystarczy tylko zblednować jajka z płatkami owsianymi na gładką masę, a następnie usmażyć tę masę na patelni. Co więcej, możecie zrobić to nawet bez kropli tłuszczu, pod warunkiem, że posiadacie dobrą patelnię z nieprzywierającym dnem. W ten sposób w kilka minut zrobicie niskokaloryczne, a przy tym sycące i pyszne śniadanie na słodko lub słono.

Omlet z płatków owsianych - dodatki

Podstawowy przepis na omlet owsiany można oczywiście urozmaicać dowolnymi składnikami. Doskonale sprawdzą się tu:

  • świeże i mrożone owoce,
  • domowe dżemy i powidła,
  • masło orzechowe,
  • ulubione warzywa,
  • świeże i suszone zioła,
  • suszone pomidory,
  • oliwki,
  • pesto bazyliowe.

Prosty przepis na omlet z płatków owsianych

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 2 jajka,
  • opcjonalnie: pół banana lub jabłka.

Przygotowanie:

Płatki owsiane blendujemy z jajkami, aż stworzą gładką, jednolitą masę. W tym momencie można też dodać owoce i zmiksować je razem. Gotowe ciasto wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie ostrożnie przewracamy omlet z płatków owsianych na drugą stronę (najłatwiej zrobić to przy pomocy dużego talerza), ponownie przykrywamy i smażymy kolejne 2-3 minuty.