Bakłażan, czyli oberżyna to znane w Polsce warzywo, chociaż tak dokładnie jest to owoc - jagoda. Składa się aż w 90% z wody. Jest ceniony nie tylko za swoje walory smakowe i oryginalny kolor, ale też niską kaloryczność. W 100 gramach znajduje się tylko 25 kcal.

Golden Eggs - co to za owoc?

Najczęściej spotykamy w sklepach klasyczny owoc tej rośliny. Charakteryzuje się ciemnofioletowymi lub niemal czarnymi owocami w kształcie dużej gruszki i kremowym miąższem o delikatnym smaku z lekką goryczką. Jednak od niedawna można spotkać dużo ciekawszą odmianę, której owoce przypominają ptasie jaja. Jej nazwa to Golden Eggs. Niektórzy nazywają tę odmianę jajokrzewem, co jest logiczne patrząc na jej owoce.

Stockfood

Czy owoc Golden Eggs jest jadalny?

W przeciwieństwie do cukinii, czy innych warzyw, bakłażany nie mogą być jedzone na surowo. Podobnie jak ziemniak, czy pomidor należy do psiankowatych. Wprawdzie części zielone są trujące z uwagi na zawartość solaniny, to sam owoc jest jadalny ale dopiero po obróbce termicznej (pieczenie, smażenie, grillowanie)

Jak jeść Golden Eggs?

Owoce Golden Eggs zbiera się najczęściej, kiedy ich skórka jest biała. Wtedy owoc najsmaczniejszy. Jeśli jednak pozostawimy je do pełnego dojrzenia to staną się żółte. Jednak w tej postaci pozostawia się owoce na krzakach jedynie w celem zebrania z nich nasion. Pod kątem kulinarnym ich smak nie jest zbyt atrakcyjny. Dlatego najlepiej zbierać jeszcze białe owoce z lekkim odcieniem żółci, co wskazuje, że są już gotowe do spożycia.

Bakłażany są niskokaloryczne, dostarczają organizmowi sporo potasu, wapnia i magnezu. To też dobre źródło błonnika.

Dojrzałe owoce Golden Eggs, mają w składzie m.in. substancje, które regulują poziom cholesterolu. Można je spożywać na wiele sposobów: pieczone, grilowane, duszone na parze lub konserwowane. Można je też nadziewać podobnie jak zwykłego bakłażana, wyglądają wtedy pięknie na stole.

Młodych, świeżych owoców nie obieramy ze skórki, starsze, większe egzemplarze cienko obieramy.

Co zrobić z bakłażana?

Klasyczny bakłażan można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsze są chyba bakłażany z grilla, czy leczo wegetariańskie.  Równie smaczna jest zupa z bakłażanów z lekko orientalnym smakiem. Bardzo smaczne są chrupiące bakłażany z pomidorami i parmezanem. Warto też spróbować przepisu na bakłażan a'la schabowy. To bardzo sycące i pożywne wegetariańskie danie. Śmiało może zastąpić mięsnego schabowego.