Sezon na dynie w pełni. Wykorzystaj ją i zrób pyszną nalewkę dyniową.
Nalewka korzenna z dyni
Składniki:
- kilogram dyni,
- litr wódki lub 500 ml spirytusu i 500 ml wódki,
- kawałek kory cynamonowej,
- 5 cm kawałek imbiru,
- szklanka wody,
- szklanka cukru,
- 3 łyżki miodu.
Przygotowanie:
- Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę. W przypadku dyni hokkaido nie musisz się jej pozbywać.
- Przełóż dynię do wysokiego słoika uprzednio wyparzonego wrzątkiem.
- Dodaj cynamon oraz imbir pokrojony w cieńsze plasterki. Zalej całość alkoholem.
- Dokładnie zakręć wieczko i przełóż do ciepłego i słonecznego miejsca przynajmniej na 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie zlej nalew i przefiltruj.
- Przygotuj syrop na bazie cukru, miodu i wody.
- Dodaj go do nalewu i przelej wraz z nalewem do wyparzonego słoika.
- Nalewka jest gotowa do wypicia po 3-4 miesiącach odleżenia.
Pamiętaj, żeby nie wyrzucać pestek z dyni.
Pestki z dyni to prawdziwy superfood
Są uznawane za jedne z najcenniejszych nasion – i nic dziwnego, zawierają bowiem mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych. Pestki z dyni to przede wszystkim bogate źródło cynku, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie męskiego układu rozrodczego. Mężczyźni powinni sięgać po pestki dyni także ze względu na witaminę E, która jest nazywana „witaminą płodności”. W połączeniu z zawartą w nasionach dyni, witaminą A oraz C tworzy idealny, odżywczy miks poprawiający cerę oraz odporność organizmu. Pestki dyni są doceniane także przez sportowców, ponieważ zawierają dużo białka - w 100 gramach pestek znajduje się 30 gramów tego enzymu (USDA National Nutrient Database for Standard Reference). Jedynym mankamentem jest dość wysoka kaloryczność pestek, ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3. Pestki z dyni mają też działanie odrobaczające. Zawarte w nasionach substancje eliminują między innymi owsiki czy tasiemce z naszego układu pokarmowego.
Komentarze