Sezon na dynie w pełni. Wykorzystaj ją i zrób pyszną nalewkę dyniową.

Nalewka korzenna z dyni

Składniki:

  • kilogram dyni,
  • litr wódki lub 500 ml spirytusu i 500 ml wódki,
  • kawałek kory cynamonowej,
  • 5 cm kawałek imbiru,
  • szklanka wody,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżki miodu.

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę. W przypadku dyni hokkaido nie musisz się jej pozbywać.
  2. Przełóż dynię do wysokiego słoika uprzednio wyparzonego wrzątkiem.
  3. Dodaj cynamon oraz imbir pokrojony w cieńsze plasterki. Zalej całość alkoholem.
  4. Dokładnie zakręć wieczko i przełóż do ciepłego i słonecznego miejsca przynajmniej na 2-3 tygodnie.
  5. Po tym czasie zlej nalew i przefiltruj.
  6. Przygotuj syrop na bazie cukru, miodu i wody.
  7. Dodaj go do nalewu i przelej wraz z nalewem do wyparzonego słoika.
  8. Nalewka jest gotowa do wypicia po 3-4 miesiącach odleżenia.

Pamiętaj, żeby nie wyrzucać pestek z dyni.

Pestki z dyni to prawdziwy superfood

Są uznawane za jedne z najcenniejszych nasion – i nic dziwnego, zawierają bowiem mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych. Pestki z dyni to przede wszystkim bogate źródło cynku, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie męskiego układu rozrodczego. Mężczyźni powinni sięgać po pestki dyni także ze względu na witaminę E, która jest nazywana „witaminą płodności”. W połączeniu z zawartą w nasionach dyni, witaminą A oraz C tworzy idealny, odżywczy miks poprawiający cerę oraz odporność organizmu. Pestki dyni są doceniane także przez sportowców, ponieważ zawierają dużo białka - w 100 gramach pestek znajduje się 30 gramów tego enzymu (USDA National Nutrient Database for Standard Reference). Jedynym mankamentem jest dość wysoka kaloryczność pestek, ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3. Pestki z dyni mają też działanie odrobaczające. Zawarte w nasionach substancje eliminują między innymi owsiki czy tasiemce z naszego układu pokarmowego.