Mirabelki w miodzie

Ocena:

4.47 (199)

  • 45 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Słodziutkie i pyszne - mirabelki w miodzie nadadzą się do ciasta, albo jako dodatek do kompotu. Można je też podjadać ze słoika.

Składniki:

  • mirabelki  1.5 kg

  • miód  50 g

  • cukier  400 g

Mirabelki w miodzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śliwki myjemy, osuszamy. Pół litra wody z cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy miód i mieszamy. Na wrzący syrop wkładamy śliwki, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Gotujemy jeszcze ok. 15 min, po czym lekko studzimy.

  • Krok 2:

    Przekładamy wraz z zalewą do wyparzonych słoików. Zamykamy, pasteryzujemy 15 min.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Tarta z takimi śliweczkami, z dodatkiem migdałów, na chrupiącym kruchym spodzie będzie znakomita, pod warunkiem że usuniemy pestki z owoców.

Zobacz też: miodowe kosmetyki - przegląd dla fanów miodu nie tylko w kuchni

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne