Kiedy myślimy o kotletach, w pierwszej kolejności przychodzą na myśl kotlety mielone. Wystarczy połączyć mięso z dodatkami, ulepić kulki i usmażyć. Prawie każdy je lubi, ale są ciężkostrawne i kaloryczne. Dlatego często szukam takich przepisów, które będą zdrowsze, ale równie smaczne. Jeśli już robię kotlety to zamieniam mięso na warzywa. Moje ulubione to kotlety z ziemniaków i jajek. Ale ostatnio trafiłam na przepis, który skradł moje serce i podniebienie.

Kotlety z gotowanych ziemniaków i brokuła

Gdy trafiłam na przepis na kotlety ziemniaczano-brokułowe, od razu wiedziałam, że mi posmakują. Po pierwsze to moje ulubione składniki, a po drugie robi się je banalnie prosto i szybko. Dodatek sera, który ładnie wiąże ze sobą składniki sprawił, że przypadły do gustu nawet moim dzieciom, a wiadomo, że dzieciom trudno dogodzić smakowo. Od tej pory zrobiłam je już kilka razy i za każdym razem wychodzą przepyszne.

Do ich przygotowania potrzebujecie zaledwie 4 składników i bułkę tartą do panierki.

  • 6 ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Zacznijcie od ugotowania ziemniaków i brokuła. Gdy ostygną wrzućcie je do miski i ugniećcie. Nie trzeba ich ugniatać bardzo dokładnie, a nawet lepiej gdy zostaną drobne kawałki warzyw. Do ugniecionych warzyw dorzućcie starty żółty ser, wbijcie 1 jajko, dodajcie sól i pieprz do smaku i wszystko wymieszajcie na jednolitą masę.  Formujcie z masy kulki jak na kotlety mielone i obtoczcie każdą w bułce tartej.

Na rozgrzaną patelnię z olejem układajcie gotowe kotlety i smażcie chwilę, do przyrumienienia się bułki tartej. Wystarczy kilka minut z każdej strony. Podawajcie z ulubioną surówką.

Cenny brokuł

Te kotlety to świetny sposób na przemycenie do diety zdrowego brokuła. To warzywo ma w sobie wiele cennych witamin i minerałów. Oprócz witamin A, B1, B2, C,  PP, zawiera tak cenne pierwiastki ja wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, a także kwas foliowy, błonnik i luteinę. Dostarcza też sporo białka.

redakcja