Kiedy zbliża się Wigilia, zaczynamy nerwowo sprawdzać, czy z wszystkim zdążymy. Kapusta, barszcz, ryba, krokiety, uszka, ciasta... 12 potraw to duże wyzwanie dla każdej pani domu. I wszystko na jedną wieczerzę. Jeśli chcecie zaoszczędzić sobie czasu, zastąpcie czasochłonne krokiety tymi przepysznymi, postnymi kotlecikami.
Kotleciki z 3 składników, to doskonała alternatywa dla krokietów. Ich skład to jedynie ziemniaki, jajka i cebula. Jak je przygotować, by na świątecznym stole smakowały wyśmienicie?
Wigilijne kotleciki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 4 jajka
- bułka tarta
- olej/masło klarowane
- sól, pieprz
- opcjonalnie szczypior
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy i po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.
- Jajka gotujemy.
- Cebulę kroimy na drobniutką kosteczkę i smażymy na złoty kolor.
- Przestygnięte ziemniaki i jajka przeciskamy w maszynce do mięsa, albo ugniatamy do gładkiej masy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy usmażoną cebulkę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wyrabiamy, by wszystko ładnie się połączyło. Jeśli chcecie urozmaicić farsz, możecie dorzucić pokrojony szczypior.
- Z gotowej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni po 5 minut z każdej strony, tak, by się ładnie przyrumieniły. Kotleciki są delikatne w strukturze, dlatego trzeba je ostrożnie przewracać i wyjmować z patelni, by się nie rozleciały.
Jeśli zostanie wam gotowy farsz, z powodzeniem można go wykorzystać w kolejnych dniach. Trzeba tylko pamiętać, by od razu schować go do lodówki. Te kotleciki od lat królują na stole jednej z naszych redaktorek, a dzieci je uwielbiają, bo są mięciutkie i pyszne. Ale dorośli też zawsze proszą o dokładkę.