Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru? Jest na to dość prosty sposób. Odpowiednie gotowanie pozwala nie tylko zachować intensywnie zielony kolor, ale także wszystkie wartości odżywcze, których w brokułach jest bardzo dużo. Do najważniejszych należy sulforafan, czyli substancja o silnym działaniu antynowotworowym. Brokuły są odmianą kapusty warzywnej. To jednoroczna roślina, uznawana za przodka kalafiora - niezwykle smaczna i pożywna. Co zrobić, by nie straciła koloru w czasie gotowania?

Dlaczego brokuły tracą kolor podczas gotowania?

Brokuły gotowane powinny się często pojawiać w naszym menu. Specjaliści uważają je za jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Niestety, podczas gotowania ich kolor blednie. Wraz z upływem czasu warzywo staje się miększe, jednak wypłukują się z niego również składniki odżywcze. Jeśli już zdarzy nam się je zbyt długo gotować, warto wykorzystać wodę z takiego gotowania - na przykład na jej bazie zrobić pożywną zupę lub pyszny sos. 

Brokuły to warzywa, które można jeść na surowo - co więcej, są w takiej wersji bardzo smaczne. Większość osób lubi je jednak najbardziej w gotowanej wersji. Najlepszym sposobem przyrządzenia ich w taki sposób, by nie straciły koloru, jest gotowanie na parze. Ważne jest jednak by odpowiednio wybierać warzywa w czasie ich kupowania - brokuły powinny być ciemnozielone, pozbawione przebarwień. Same różyczki zaś (czyli cząstki) powinny być twarde i zbite. Nie wybierajmy absolutnie warzyw lekko żółtawych, ponieważ to oznaka, że nie są już świeże.

Po zakupie należy dość szybko coś przyszykować z brokuła, gdyż prędko traci on świeżość. Dlaczego jednak brokuły w ogóle tracą kolor w czasie gotowania? Jest to dość normalne dla większości zielonych warzyw. Posiadają one skłonność do ulatniania koloru w trakcie obróbki termicznej. To charakterystyczne nie tylko dla brokułów, ale też między innymi dla groszku, szpinaku czy kapusty. 

Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru?

Jak ugotować brokuł żeby był zielony? Przede wszystkim przed ugotowaniem trzeba go wymyć pod zimną wodą. Najlepiej wlać ją do garnka, dodać łyżkę octu, a następnie zanurzyć w niej brokuła na kilka minut, by pozbyć się z niego zanieczyszczeń. Później myjemy go jeszcze pod bieżącą wodą. Brokuły najlepiej gotować na parze - w tym celu niewielką ilość wody wlewamy do garnka. Umieszczamy w nim sitko i wrzucamy do niego pokrojonego brokuła. Istotne jest, by woda nie dotykała warzywa. Gdy woda zacznie się gotować, trzeba odczekać około 4-6 minut. Po tym czasie warzywka są już na pewno gotowe. 

Jak gotować brokuły żeby nie straciły koloru? Można je ugotować normalnie w wodzie - lecz dodając do niej łyżeczkę soli i cukru, a także sok z 1/2 cytryny. Gdy woda się zagotuje, do wrzątku wrzucamy cząstki brokuła i gotujemy je przez 3-4 minuty. Potem odcedzamy je i przelewamy zimną wodą. Takie postępowanie pozwoli zachować brokułom ładny, intensywnie zielony kolor. Niektórzy gotują je w wodzie nieco dłużej - nawet do 10 minut. Wszystko po to, aby różyczki były miękkie. Najlepiej więc sprawdzać widelcem, czy warzywo jest już gotowe. Wiele zależy od wielkości włożonych do gotowania kawałków. 

Brokuły można też zblanszować. W trakcie tego procesu warzywa mają bardzo krótki kontakt z wrzącą wodą. Dzięki temu zachowują mnóstwo cennych składników odżywczych - w tym wspomniany wcześniej sulforafan, którego ilość niestety zmniejsza się w miarę zwykłego gotowania. Blanszowanie to jeden ze sposobów obróbki cieplnej żywności, polegający na krótkotrwałym zanurzaniu we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie. Warzywka zachowują swoją chrupkość, smak, cenne składniki odżywcze, a także kolor. To alternatywa dla gotowania czy smażenia, która najlepiej sprawdza się w przypadku warzyw delikatnych - do jakich należą właśnie brokuły. 

Co zatem zrobić, aby brokuły w czasie gotowania nie utraciły swego koloru?

  • Do wody należy dodać 1 łyżeczkę cukru.
  • Do wody można też dodać odrobinę sody oczyszczonej - to również pomoże zachować zielony kolor. 
  • W utrzymaniu intensywności koloru pomaga także cytryna. Można ją dodać do wody przed gotowaniem lub skropić nimi warzywa po usmażeniu. 
  • Brokuły najlepiej gotować na parze - wówczas zachowują swoje składniki odżywcze oraz kolor.