Planowanie menu na komunię w domu potrafi spędzić sen z powiek. Chcemy zadowolić wszystkich gości, jednocześnie nie uszczuplając nadmiernie rodzinnego budżetu i nie poświęcając całych dni na stanie przy garach. Nie zaszkodzi tez popisać się fantazją i nową, oryginalną recepturą. Jak pogodzić te wszystkie elementy? Polecamy te 2 przystawki na komunię, które odświeżą klasyczne menu na czele z sałatką jarzynową, a nie sprawią nikomu większego problemu.

Co zrobić do jedzenia na komunię w domu?  

Na tradycyjne przyjęcie komunijne z suto zastawionym stołem zazwyczaj składają się 4 elementy: 

  • przystawki – najczęściej na zimno, prawie w każdym polskim domu znajdą się takie imprezowe hity jak talerz wędlin, jajka z majonezem, sałatka jarzynowa lub nieco bardziej czasochłonne zimne nóżki.   
  • zupa – w postaci rosołu lub flaków, można jednak pokusić się o przyrządzenie sezonowego dania na komunię, na przykład zupy szparagowej
  • główne danie obiadowe – w tym miejscu polscy gospodarze naprawdę potrafią zabłysnąć, na przykład takimi nieśmiertelnymi sycącymi potrawami jak karkówka, kotlet schabowy lub devolay
  • deser – często z wykorzystaniem sezonowych owoców, sprawdzą się tradycyjne serniki i ciasta z bezą, przyda się też okazały tort komunijny

Co na zimną płytę na komunię?  

Przekąski na komunię powinny dosyć długo zachowywać świeżość, ponieważ pewnie będą czekać dosyć długo, aż wszyscy goście zasiądą do stołu, zwłaszcza jeśli urządzamy duże przyjęcie. Najlepiej więc przygotować zimne dania. Sałatki na komunię lepiej nie robić z bardzo delikatnych zielonych liści, które szybko zwiędną. Na stole warto ustawić takie przystawki jak: 

Przepisy na przystawki komunijne 

Kruche babeczki z wędzonym łososiem 

Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 100 g masła, 
  • 1 żółtko, 
  • 25 g śmietany 18%, 
  • Szczypta soli, 
  • Łyżeczka suszonego oregano, 
  • 200 g puszystego twarożku lub serka śmietankowego typu Philadelphia (sprawdzi się też ricotta), 
  • 150 g łososia wędzonego na zimno, 
  • Dodatki: świeży koperek, oliwki lub zielony ogórek. 

Przygotowanie: 

  1. Siekamy zimne masło z suchymi składnikami: mąką pszenną (najlepiej krupczatką), solą i oregano (można też dać inne zioła, na przykład tymianek lub rozmaryn). Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę. Zagniatamy ciasto w kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Bardzo szybka i prosta przystawka na komunię powstanie, jeśli kupimy gotowe kruche spody. Nie będziemy musieli wtedy nawet używać piekarnika. 
  2. Wyklejamy schłodzonym kruchym ciastem foremki do babeczek lub tartalerek. Nakłuwamy spody, zabezpieczamy je folią aluminiową i wypełniamy specjalnymi kulkami ceramicznymi lub po prostu grochem lub ryżem (dzięki temu nie wybrzuszą się i nie skurczą). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Zdejmujemy obciążenie i kontynuujemy pieczenie, aż spody zarumienią się i staną się chrupkie. Studzimy. 
  3. Wypełniamy kruche wytrawne babeczki serkiem śmietankowym. Jeśli jest bardzo gęsty, można rozrobić go z odrobiną jogurtu naturalnego. Warto włożyć nadzienie do rękawa cukierniczego, żeby ładnie wycisnąć je na spód przystawki. 
  4. Dzielimy płaty wędzonego łososia na mniejsze kawałki, najlepiej paski. Zwijamy je w niewielkie roladki i układamy na wierzchu tartaletek. 
  5. Dekorujemy kruche babeczki z serkiem i łososiem gałązką koperku i ulubionymi dodatkami. Szczególnie dobrze pasują tutaj oliwki i zielony ogórek. 

Sałatka makaronowa z cukinią 

Składniki: 

  • 200 g makaronu (muszelki, kokardki, kolanka lub wstążki), 
  • 1 duża cukinia, 
  • Cebula dymka lub szalotka 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 80 g suszonych pomidorów (plus około 3 łyżki oliwy z zalewy) 
  • 150 g sera feta, 
  • 0,5 pęczka natki pietruszki, 
  • 2 łyżki oliwy do smażenia cukinii 

Przygotowanie: 

  1. Gotujemy makaron al dente. Odlewamy, mieszamy z odrobiną oliwy, żeby się nie posklejał i studzimy.  
  2. Kroimy cukinię w ćwierćplasterki. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i podgrzewamy go lekko na oliwie, żeby uwolnił aromat. Dodajemy cukinię. Smażymy ją do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Warzywo można także podpiec lub ugotować na parze. 
  3. Wyjmujemy suszone pomidory z zalewy i dzielimy je na mniejsze kawałki. Siekamy cebulę dymkę (jeśli używamy szalotki, kroimy ją w cienkie piórka). Natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. Ser feta kroimy w ładną kostkę na jeden kęs.   
  4. Łączymy wszystkie składniki sałatki. Dodajemy oliwę z suszonych pomidorów. Fetę najlepiej delikatnie wmieszać na końcu, żeby się zbyt mocno nie pokruszyła. Możemy też przyrządzić prosty sos winegret z musztardą i sokiem z cytryny