Nie ma nic lepszego na coraz chłodniejsze dni, niż rozgrzewający napar z pigwy. Aby wydobyć z niego wszystko to, co najlepsze, warto dorzucić do szklanki 2 popularne przyprawy, o których nie każdy pamięta. Tak przygotowana herbatka z pigwy nie tylko zachwyci smakiem, ale i będzie znacznie cenniejsza dla organizmu. Spróbujcie sami, a pokochacie ten napój.
Jak zrobić napar z pigwy? 2 dodatki są kluczowe
Wzmacniający napar z pigwy będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej wartościowy, gdy dodacie kawałek korzenia imbiru oraz gałązkę świeżego rozmarynu. Sama zaparzona pigwa to świetny sposób na odporność, ale te dodatki dodadzą mu jeszcze więcej mocy:
- świeży imbir sprawi, że herbata z pigwy nabierze dodatkowych właściwości antybakteryjnych, wykrztuśnych i przeciwgorączkowych,
- z kolei rozmaryn ułatwia trawienie, działa uspokajająco i poprawia pamięć.
Do tego opcjonalnie można dorzucić jeszcze kawałek korzenia kurkumy, a wtedy całość będzie już prawdziwym skarbem dla organizmu. Jeśli natomiast wolicie słodsze napoje, na koniec możecie osłodzić napar z pigwy miodem, ale dopiero gdy lekko przestygnie i będzie miał temperaturę około 40 stopni. To bardzo ważne, bo w przeciwnym razie miód straci wszystkie swoje cenne właściwości, a tego przecież nie chcemy.
Przepis na napar z pigwy i imbiru
Składniki:
- 1 pigwa
- kawałek korzenia imbiru (około 5 cm)
- 1 gałązka rozmarynu
- opcjonalnie: kawałek korzenia kurkumy i miód do osłodzenia
Przygotowanie:
Korzeń imbiru i kurkumy (jeśli go używacie) myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Pigwę dokładnie oczyszczamy z meszku, po czym kroimy, wydrążamy gniazda nasienne i również kroimy w plastry. Wszystko zalewamy wrzątkiem, dorzucamy gałązkę imbiru i parzymy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy napar i ewentualnie dosładzamy go miodem, gdy lekko przestygnie.
Źródło: nap.com.pl