Botwina to jeden z ulubionych sezonowych składników, na który wszyscy z utęsknieniem czekamy przez cały rok. Zwykle po prostu robimy z niej różowy chłodnik na zsiadłym mleku z młodymi warzywami lub wersję na ciepło, czyli sycącą zupę, ale to wcale nie koniec pysznych pomysłów. Zobaczcie, co można zrobić z botwiny, a zakochacie się w tym pomyśle i będziecie go powtarzali co tydzień.
Nie tylko zupa botwinka, czyli jak zamienić botwinę w pyszne placki
Nie każdy wie, że z tych młodych listków buraka można zrobić nie tylko zupę i chłodnik, ale również przepyszne placki, które smakują i chrupią jeszcze lepiej niż te z ziemniaków. Aby zamienić botwinę w takie szybkie i smaczne danie, wystarczy tylko kilka prostych składników, a całe przygotowania zajmą dosłownie chwilę. Przygotujcie więc klasyczny zestaw do placków, czyli jajka i mąkę, a do tego dużą cukinię, czosnek, garść świeżych ziół oraz ser feta, który doda całości charakteru i zapewni odpowiednią konsystencję ciasta. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i spróbujcie sami, a zwykłe placki ziemniaczane pójdą w odstawkę.
Źródło: Getty/iStock
Prosty przepis na placki z botwiny
Składniki:
- 1 pęczek botwinki,
- 1 cukinia,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 100 g sera feta,
- 1 ząbek czosnku,
- pół pęczka koperku,
- pół pęczka szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Cukinię, zioła i liście oraz gałązki botwiny dokładnie myjemy. Następnie cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła wodę. W międzyczasie botwinkę, koperek i szczypiorek drobno siekamy, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy z jajkami, pokruszonym serem feta oraz mąką. Na koniec porządnie odciskamy cukinię z wody i również dodajemy ją do masy.
- Tak przygotowane ciasto na placki doprawiamy pieprzem i solą (nie dodajemy jej dużo, bo sama feta jest już mocno słona), a następnie po raz ostatni łączymy całość i wykładamy łyżką na rozgrzany olej.
- Placki z botwiny smażymy przez kilka minut z obu stron, aż staną się chrupiące i rumiane, a następnie wyjmujemy na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Inne przepisy z botwiny
Placki z botwinki to prawdziwy przysmak, ale warto też wykorzystywać ten sezonowy składnik na inne sposoby. Wśród najciekawszych przepisów z botwinką w roli głównej wyróżnić można też:
- risotto i kaszotto z botwinką,
- ciasto filo z botwiną i serem,
- szakszuka z botwiną,
- pesto z botwiny,
- bataty faszerowane botwinką i sałatką,
- makaron z botwiną,
- tarta z botwiny z kozim serem,
- gołąbki faszerowane botwiną.