Chociaż jesień i zima obdarowują nas wieloma cennymi składnikami, niewiele rzeczy tak cieszy, jak kolorowe i pełne smaku nowalijki towarzyszące ciepłym promieniom słonecznym. W chłodne dni z utęsknieniem wyglądamy takich produktów jak botwinka, rabarbar, ogórki gruntowe, młoda kapusta lub soczyste polskie pomidory. I wreszcie rzodkiewka jest jędrna i pikantna. To z niej moja mama robi co roku pyszną kompozycję smakową. Dokłada do niej jajka na twardo, por, szczypiorek i zielone ogórki. Świeża, a jednocześnie kremowa sałatka z rzodkiewek na pewno sprawdzi się też na waszym stole. 

Z czego zrobić najlepszą sałatkę na lato? 

Przede wszystkim chodzi o wybieranie sezonowych, świeżych składników, najlepiej od lokalnych rolników. Nie tylko wspieracie w ten sposób miejscową gospodarkę, ale też macie pewność, że wybrane produkty nie spędziły zbyt dużo czasu w transporcie i nie musiały być w żaden specjalny sposób zabezpieczane przed zepsuciem. W czerwcu do sałatki dorzućcie na przykład takie warzywa jak

  • wspomnianą już rzodkiewkę, 
  • ogórki gruntowe,  
  • bób i zielony groszek, 
  • szpinak, 
  • buraki liściowe, 
  • szpinak, 
  • kalarepkę, 
  • szczypior, 
  • młode marchewki. 

Wybierając przepis na sałatkę, przemyślcie, do czego serwujecie ją wiosną i latem. To sezon posiłków w ogrodzie i imprez z grillem. Najlepiej „schodzą” takie kompozycje, które przesadnie nie zapychają, pasują do wszystkiego, a jednocześnie można je pałaszować solo, a także wnoszą powiew świeżości do menu. Sałatka wiosenna z jajkiem i rzodkiewką sprawdzi się właściwie na posiłek o każdej porze dnia, również na śniadanie na trawie. Pasuje do grillowanych potraw, takich jak szaszłyki z kurczaka lub pieczone młode ziemniaki. 

Sałatka z jajkami i rzodkiewką – przepis mojej mamy 

Składniki: 

  • 5 jajek 
  • 2 pęczki rzodkiewek 
  • 1 por 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 ogórek szklarniowy (lub 2 ogórki gruntowe) 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • opcjonalnie: koperek lub kiełki do dekoracji 

Przygotowanie: 

  1. Włóżcie jajka do rondelka i zalejcie je wodą. Ustawcie na średnim gazie. Kiedy się zagotuje, odliczcie 8 minut. Od razu przełóżcie jajka z wrzątku do kąpieli z lodem, żeby zatrzymać obróbkę termiczną. Kiedy całkowicie wystygną, obierzcie je i pokrójcie je w kostkę (przyda się do tego ręczna szatkownica, żeby wyszły równe kawałeczki). 
  2. Zetnijcie rzodkiewki z pęczka i dokładnie je umyjcie. Nie wyrzucajcie zielonych części. Są jadalne i, w duchu zero waste, można z nich zrobić później wiele potraw, na przykład zupę z liści rzodkiewki. Usuńcie też ogonki. Pokrójcie czerwone bulwy w plasterki. Żeby każdy talarek miał taką samą grubość, możecie użyć szatkownicy (tzw. mandoliny). 
  3. Dokładnie oczyśćcie białą część pora i podzielcie go wzdłuż na pół, a następnie pokrójcie w plasterki. Opłuczcie szczypiorek w zimnej wodzie i starannie go osuszcie. Drobno go posiekajcie. Zielony ogórek potnijcie na ćwierćplasterki. Jeśli chcecie udekorować sałatkę z jajkiem i rzodkiewką świeżymi ziołami, przygotujcie sobie ładne gałązki koperku lub dowolne kiełki, na przykład groszku. 
  4. Przygotujcie dressing – wymieszajcie majonez z jogurtem naturalnym, na przykład typu greckiego. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, możecie też dodać odrobinę pikantnej musztardy lu chrzan.  
  5. Wymieszajcie warzywa i jajka na twardo z sosem. Doprawcie sałatę solą i czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).  

Jak podawać sałatkę z rzodkiewkami? 

Do sałatki jajecznej z rzodkiewkami pasuje przede wszystkim pieczywo, świeże lub podpieczone, w formie rumianej grzanki. Sprawdzą się na przykład: 

Ze względu na zawartość takich składników jak rzodkiewka, jogurt, majonez, świeży ogórek i szczypiorek sałatka świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków, na przykład z ogniska, z piekarnika w stylu hasselback, smażonych na maśle lub młodych okazów przyrządzonych w mundurkach. Z powodzeniem zastąpi na przykład tzatziki lub gzik