Sezon na tory i ciasta w pełni. Nie wyobrażamy sobie przyjęcia komunijnego czy wesela bez okazałych wypieków. Większość z nich to warstwowe ciasta przekładane pysznymi kremami. Do naszych ulubionych należą krem z kaszy manny, czy krem czekoladowy. Ale równie pyszne są krem bananowy i krem z białej czekolady. Dobry krem powinien być gęsty i stabilny, by nie spłynąć z ciasta, a jednocześnie lekki, puszysty i niezbyt słodki. Powinien też być odporny na wysokie temperatury, by w czasie letniego przyjęcia nie popsuć się.

Krem kajmakowy do tortów i ciast z 2 składników

Zamiast kolejny raz przekładać tort kremem z bitej śmietany, czy kremem z mascarpone, wypróbujcie ten przepis na przepyszny krem kajmakowy. Możecie samodzielnie zrobić kajmak, albo wziąć gotowy z puszki, co znacznie przyspieszy pracę. Do tego 1 produkt z lodówki i można przystąpić do pracy.
Dzięki słodkiemu kajmakowi nie trzeba już dodatkowo dosypywać cukru do masy, przez co skracamy czas potrzebny na rozpuszczenie się kryształków.

Jak zrobić kajmak?

Wiele osób uważa, że to trudne, a odpowiedź jest zupełnie inna. Potrzebujecie tylko puszkę słodzonego mleka skondensowanego.
Przed przystąpieniem do pracy warto usunąć z puszki etykietę papierową. Teraz wystarczy wstawić puszkę z mlekiem do wysokiego rondelka, zalać wodą i gotować na małym ogniu 2-2,5 godziny. Pilnujcie, by przez cały czas puszka była zanurzona w wodzie, więc dolewajcie ubytki wody. Po tym czasie wyjmijcie ją w wody i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia. Dopiero wtedy możecie otworzyć puszkę. Kajmak gotowy.

Teraz wystarczy już tylko wyciągnąć z lodówki masło, poczekać, aż nabierze temperatury pokojowej i zrobić prosty krem kajmakowy. Potrzebujecie:

  • 500 g kajmaku
  • 200 g masła

Przełóżcie miękkie masło do miski i miksujcie do czasu, aż zrobi się lekkie i puszyste. Teraz zmniejszcie obroty i zacznijcie dodawać po 1 łyżce wcześniej przygotowany kajmak. Gdy dodacie już cały kajmak ubijajcie masę do czasu, aż składniki idealnie się połączą, a krem będzie błyszczący i gładki.
Gotowy krem można użyć od razu, ale po włożeniu do lodówki na 1 godzinę zrobi się gęstszy i stabilniejszy.
Jeśli zostanie wam kremu, możecie go przechować w lodówce 2-3 dni i wykorzystać do innych przepisów.

Do czego wykorzystać krem kajmakowy?

Krem kajmakowy pasuje praktycznie do wszystkich słodkich dań. My proponujemy: